VR and AR

Virtual (R)evolution: VR en AR applicaties voor maakbedrijven

Howest Digital Arts & Entertainment in Kortrijk heeft voor een aantal Belgische maakbedrijven zoals Picanol, Barco en CHIndustrial een VR-applicatie ontwikkeld. Game-technologie wordt gecombineerd met bedrijfsinformatie. Met dat pakket trainen de bedrijven hun medewerkers om met name het engagement van de digital natives te verhogen. Howest presenteert deze toepassing op Virtual (R)evolution 2018 in Tilburg.

 

Hogeschool presenteert VR trainingsmodule voor Picanol en Barco tijdens Virtual R)evolution 2018

De mogelijkheden om Virtual Reality en Augmented Reality toe te passen, zijn de gamewereld al lang ontgroeid. In toenemende mate vindt de technologie z’n weg naar de maakindustrie. Meer dan bij de vorige edities zal dit duidelijk worden tijdens Virtual (R)evolution, het VR en AR event van het Mikrocentrum. Engineering staat in de top 3 groeimarkten van VR en AR.

 

Mix van gametechnologie en VR

Geoffrey Hamon van Howest in Kortrijk presenteert in Tilburg een succesvolle toepassing voor een aantal worldclass manufacturing bedrijven in België. Voor de training van assemblagemedewerkers heeft de hogeschool een digitale tweeling van de productielijnen in deze bedrijven ontwikkeld. Dat gebeurt door de bestaande productiefaciliteit te scannen en als basis voor de VR applicatie te gebruiken. Dit wordt vermengd met de CAD modellen van de bedrijven. Hierdoor kunnen de medewerkers nieuwe werkzaamheden of de opstart van een nieuw product virtuele trainen, maar dan wel in een omgeving die ze herkennen uit hun dagelijks werk. Howest wil dit concept nu wereldwijd uitrollen.

 

Lamborghini-medewerkers trainen

De Vlaamse toepassing is één van de cases die tijdens Virtual (R)evolution aan bod komen. Bernd-Jan de Rooij van Innovam presenteert samen met zijn klanten hoe het scholingsinstituut voor onder andere Lamborghini een VR trainingsapplicatie heeft ontwikkeld. In twee weken tijd werden 450 Lamborghini monteurs getraind met een blended leeraanpak.

 

In de vliegtuigindustrie wordt AR ingezet bij kwaliteitscontrole (foto Twinkls)

 

AR meetproces met hoge nauwkeurigheid

Een heel andere toepassing komt uit de koker van Twnkls, dat samen met Royal Delft en Flex/design een Augmented Reality toepassing ontwikkelde. Augmented Blueware is vorige maand voor het eerst getoond op de Salone del Mobile in Milaan. Op het event in Tilburg legt Twnkls tevens de nadruk op VR en AR toepassingen in de maakindustrie, zoals bij training, onderhoud maar ook meetprocessen. In een proef met Boeing waarbij onervaren krachten een vliegtuigonderdeel moesten assembleren kon de groep die gebruik maakte van een AR instructie 30% sneller hun taak volbrengen met 96% minder fouten dan de controlegroep met papieren instructies. Voor een trapliftenfabrikant heeft het Nederlandse bedrijf middels AR techniek een meetsysteem ontwikkeld gebaseerd op pure visuele input. Met enkel een iPad kan een trappenhuis, wat notoir foutgevoelig en tijdrovend is om op te meten, in enkele minuten worden ingemeten, met een afwijking van 0,2%.

Virtual Revolution, met als ondertitel for Industry, vindt dit jaar op 12 juni plaats in het Willem II station in Tilburg. Meer informatie vind je hier

 

Back to top button