MaterialsTechnology

3D4Makers ontwikkelt makkelijk te 3D printen Polyimide filament

3D4Makers brengt een nieuw filament op de markt, gemaakt van Zymergen Z2 Polyimide. De Nederlandse filamentontwikkelaar en -fabrikant lanceert het materiaal deze week op de Hannover Messe. Polyimide (PI) heeft vergelijkbare of zelfs betere eigenschappen dan PEEK, maar laat zich gemakkelijker 3D printen.


Het Amerikaanse Zymergen ontwikkelt bijzondere materialen. Hierbij gebruikt het onder meer Machine Learning, genomica en automatisering om biomoleculen te vinden die beter presteren dan op aardolie gebaseerde chemicaliën. Hiermee wil het concern bio-geïnspireerde materialen maken die aardolie gebaseerde chemicaliën kunnen vervangen.

Vergelijkbaar met PEEK, makkelijker te 3D printen

Polyimide is een zeer sterk polymeer dat inherent vlamvertragend is, met uitstekende isolerende eigenschappen en een hoge thermische stabiliteit heeft. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als PEEK maar is makkelijker te 3D printen. Hierdoor ontstaat er een stabieler en meer reproduceerbaar productieproces voor hoogwaardige componenten. Daarnaast hoeven de onderdelen geen annealing te ondergaan, zoals andere high performance materialen. Het filament van 3D4Makers is speciaal omdat het gebruik maakt van Zymergen’s Z2 Polyimide, dat slechts een geringe vervorming toont én een aanzienlijke sterkte heeft in de Z-richting. Op dit moment haalt men al een sterkte van 80 MPa, waarmee het heel geschikt is voor dunwandige producten en bijvoorbeeld drukvaten.

Baanbrekende toepassingen

“Polyimide heeft uitstekende eigenschappen, maar is altijd moeilijk geweest om 3D te printen. Nu zijn we er trots op een printbare Polyimide te hebben dat zeker gebruikt zal worden voor veel baanbrekende toepassingen”, zegt Jasper Wille, co-founder van 3D4Makers. Eerdere pogingen van andere filamentproducenten om Polyimide-filament te ontwikkelen zijn op niks uitgelopen omdat er veel vervorming en cracking ontstond.

Positieve reacties van eerste testers

Het nieuwe filament is al uitvoerig getest door onder andere de fabrikant van hoogtemperatuur 3D printers miniFactory. Olli Pihlajamäki COO, is enthousiast over de resultaten. miniFactory heeft al meer dan 6 jaar ervaring met het 3D printen van materialen zoals PEEK, PEKK en PEI. “Wij begrijpen hoe moeilijk sommige van deze hoogwaardige materialen zijn. Met dit Polyimide hebben wij een materiaal dat ons geweldige resultaten heeft opgeleverd op de printer en bij het testen.” Adam Rumjahn, directeur van OrionAM, bestempelt het materiaal zelfs als een gamechanger. “Dit materiaal heeft de potentie om hoogwaardige kunststoffen te overtreffen in toepassingen waar hoge sterkte en hoge temperaturen nodig zijn.”

3D4Makers en Zymergen hebben een R&D supply overeenkomst gesloten waardoor de eerste monsters van het filament beschikbaar zijn voor een selecte groep klanten. Het filament heeft een (ASTM 1708) treksterkte van MPa 96 en een trekmodulus van 2,41 GPa. De glastransitie temperatuur is 193 C.

Back to top button