Technology

Onderzoeksinstituut Leuven.AM wil AM-toepassing in zorg versnellen

KU Leuven richt onderzoeksinstituut op voor additive manufacturing

Met de oprichting van Leuven.AM wil de Vlaamse universiteit de acceptatie van additive manufacturing in de gezondheidszorg versnellen. Daartoe gaan de wetenschappers van de KU Leuven samenwerken met die van onder meer UZ Leuven. Naast implantaten en chirurgische instrumenten sluiten de initiatiefnemers niet uit dat in de toekomst gepersonaliseerde medicatie een van de toepassingen zal worden.


Hoewel Leuven.AM pas recent erkend is als instituut van de KU Leuven, heeft de universiteit een lange traditie en reputatie op het vlak van additive manufacturing. Deze dateert al terug tot de jaren negentig. Daarbij is er altijd interdisciplinair samengewerkt. Professor Brecht Van Hooreweder, die het instituut gaat leiden, wil nu een stap verder gaan.

Professor Brecht Van Hooreweder gaat Leuven.AM leiden.

Mogelijkheden van AM nog onvoldoende bekend

“We willen de erkenning als instituut gebruiken om nog betere relaties aan te knopen, vooral met de Universitaire Ziekenhuizen Leuven (UZ Leuven) en de zorgsector. We zijn nog niet volledig op de hoogte van elkaars capaciteiten en behoeften”, legt hij uit. Volgens Brecht Van Hooreweder hebben veel klinische medici nog geen totaalbeeld van wat er mogelijk is met additive manufacturing, zowel qua vormgeving als materialen.

Gepersonaliseerde implantaten

Omdat via medische scans de 3D data al beschikbaar zijn, kunnen ze bij Leuven.AM de stap zetten naar op maat gesneden oplossingen voor de patiënt. “Denk aan gepersonaliseerde heupprotheses, ruggengraat- of tandimplantaten. Hetzelfde geldt voor medische en chirurgische materialen. Zelfs het printen van gepersonaliseerde medicatie is mogelijk. In het ideale geval vinden ontwerp en productie plaats in het ziekenhuis zelf om de doorlooptijd te beperken.”

Dertig jaar ervaring met AM

Er is bewust gekozen voor de naam Leuven.AM omdat in engineering de term additive manufacturing gangbaar is. De basis voor het instituut is decennia geleden gelegd door emeritus professor Jean-Pierre Kruth die samen met Jan Van Humbeeck een van de initiatiefnemers is geweest voor onderzoek naar wat nu additive manufacturing is. Materialise en Layerwise, nu onderdeel van 3D Systems, zijn de twee meest succesvolle spin-offs van de universiteit.

Foto’s KU Leuven

Wil je meer weten over de AM-onderzoeksactiviteiten aan de KU Leuven?  Tijdens 3D Delta Week organiseert Flam3D op 21 juni de R&D Day. De KU Leuven is een van de kennisinstituten die hieraan meedoen. Doel van de R&D Day is om bedrijven en andere geïnteresseerde partijen te matchen met onderzoekers. Klik voor meer informatie hier.

Back to top button