Technology

Belgische kroonprinses Elisabeth opent nieuw 3D printlabo in Leuven

Vlaamse universiteit verdrievoudigt de activiteiten in additive manufacturing

De KU Leuven heeft sinds vorige week officieel een nieuw 3D printlabo: het Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab. De Belgische kroonprinses heeft het laboratorium geopend en werpt zich op als ambassadrice. De KU Leuven gaat het labo ook inzetten om jongeren enthousiast te maken voor wetenschap en techniek. Met name wil de universiteit meer vrouwen interesseren voor de ingenieursopleidingen.


De voorbije vijf jaar is aan KU Leuven het aantal activiteiten in additive manufacturing verdrievoudigd. Het nieuwe Princess Elisabeth Additive Manufacturing Lab breidt de onderzoeksmogelijkheden uit, zo duidt professor Brecht Van Hooreweder, hoofd van het onderzoeksteam. “We zijn voortdurend op zoek naar manieren om de 3D-printtechnieken en de materiaalkwaliteit te verbeteren. Onze machines zijn in eigen huis ontworpen en gebouwd. Zo zijn we altijd een stapje voor en kunnen we meteen experimenteren met nieuwe materialen, technieken en printprocessen.”

KU Leuven wil meer vrouwelijke studenten in de ingenieursopleidingen

De Belgische kroonprinses opende het naar haar genoemde 3D printlabo aan de KU Leuven (foto’s KU Leuven/Geert Van den Wijngaert)

Vlaanderen in de wereldtop

Ook Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Jo Brouns was aanwezig bij de opening. “Vlaanderen staat aan de wereldtop in de technologie rond 3D printen. Onder andere via KU Leuven en Materialise bouwden we expertise op die we nu ook exporteren naar verschillende andere landen. Daar mogen we terecht fier op zijn. Want innovatie is voor mij geen doel op zich, maar een middel, bijvoorbeeld om betere zorg aan te bieden met precieze en gepersonaliseerde kunstgewrichten via 3D-printen. Dat we daarnaast ook een verhaal opstarten met Prinses Elisabeth om jonge en vrouwelijke studenten te enthousiasmeren voor innovatie en technologie, kan ik alleen maar ondersteunen.” De KU Leuven wil namelijk meer vrouwelijke studenten naar de ingenieursopleiding halen. “Daarom zijn we des te blijer dat een jonge vrouw als Prinses Elisabeth zich hiervoor engageert”, zegt Brecht Van Hooreweder.

Aandenken van 1384 lagen

Prinses Elisabeth ontving na de officiële opening en de rondleiding, een uniek aandenken. In het labo is een cilinder additief gemaakt van vederlicht maar bijzonder robuust aluminium: binnenin is een kroon verwerkt, die enkel zichtbaar is als je in de juist richting door de poreuze structuur kijkt. Het aandenken, dat een luttele 32 gram weegt, telt 1384 printlagen.

Back to top button