Applications

3D geprinte scheepsschroef gecertificeerd

De 2e scheepsschroef die in het Rotterdamse RAMlab is geprint, heeft met vlag en wimpel alle testen doorstaan. Bureau Veritas heeft groen licht gegeven, zowel voor het productieproces als voor de kwaliteit van de scheepsschroef.

 

298 lagen nikkel aluminium brons legering

“De WAAMpeller vertoont hetzelfde gedrag als conventioneel gemaakte scheepsschroeven. Inclusief de prestaties in een noodstop scenario als een schroef de zwaarste belasting ondergaat”, zegt Kees Custers, projectengineer bij Damen. In zo’n crashscenario wordt de aandrijving in één keer omgeschakeld van volle kracht vooruit naar volle kracht achteruit. Ook dan vertoont de 3D geprinte scheepsschroef geen krimp.

 

De ultieme praktijktest van de 3D geprinte scheepsschroef.

 

Alle processtappen

Bureau Veritas Marine & Offshore Netherlands is niet over een nacht ijs gegaan bij de certificering van de WAAMpeller. Meteen nadat afgelopen zomer met het prototype de technische haalbaarheid was aangetoond, is het projectteam in Rotterdam doorgegaan met productie van de tweede schroef. De auditeurs van Veritas zijn bij elke productiestap aanwezig geweest. De schroef bestaat uit 298 lagen nikkel aluminium brons legering. “We hebben een aantal aanpassingen moeten doen maar het eindproduct is technisch degelijk en klaar voor commerciële toepassingen”, zegt Martijn Nieuwenhuijs, CEO van bureau Veritas Marine & Offshore in Nederland. Damen heeft de scheepsschroef getest in een Damen Stan Tug 1606. Deze is uitgerust met motoren die voldoen aan de Tier III eisen. Daarmee is de combinatie toekomstbestendig voor inzet in havens waarin de milieu-eisen steeds stringenter worden.

 

WAAMpeller

Tevreden gezichten bij alle projectmedewerkers met op de achtergrond de 3D geprinte scheepsschroeven.

 

Potentie 3D printen voor scheepvaart

De WAAMpeller is binnen een jaar na de opening van het RAMlab in de Rotterdamse haven klaar voor commerciële toepassingen. De doorlooptijd van het project zelf heeft amper zeven maanden bedragen. Volgens Allard Castelein, CEO van de Port of Rotterdam, toont dit project de potentie van 3D printen voor onderdelen van schepen aan. In Rotterdam gaat men daarom door met verder onderzoek.

Back to top button