Applications

EY Global 3D Printing Report 2019 toont verschuiving van de AM markten

Het aantal bedrijven dat nieuwe verdienmodellen ontwikkelt omdat het Additive Manufacturing inzet, is in drie jaar tijd verdubbeld. Dat is een van de conclusies uit een wereldwijd onderzoek door Ernst & Young (EY). Het rapport toont ook aan dat Duitsland als AM gidsland is voorbijgestreefd als het gaat om de toepassing van de technologie door het bedrijfsleven.


Azïe steekt Duitsland voorbij; snelle acceptatie in het VK

Het gebruik van 3D printen door bedrijven  is in drie jaar tijd sterk gestegen van 24% in 2016 tot nu 65%. Slechts één op de zes bedrijven verwacht ook in de toekomst geen toepassing te hebben. Dat was drie jaar geleden nog 65%. Deze cijfers komen uit het EY Global 3D Printing report 2019, samengesteld door Ernst & Young. Daarmee schetsen de onderzoekers van EY een positief beeld van de globale AM-industrie. Zodra ze inzoomen, wordt zichtbaar welke landen voorop lopen in de toepassing van Additive Manufacturing en welke achterop raken. Duitsland is in elk geval de koploperspositie kwijt geraakt, concludeert EY. Duitsland loopt zelfs achter op Frankrijk / België, twee landen die in een adem worden genoemd.

De landen waar de meeste bedrijven ervaring hebben met 3D printen.(Bron: EY)

Azië koploper

In Zuid Korea hebben de meeste bedrijven ervaring met 3D printen: 81%. In China ligt dat volgens het onderzoek op 78%. Duitsland blijft steken op 63% en moet zelfs Zwitserland en Oostenrijk voor laten gaan (67%). De VS volgen met 54%. In het rapport wordt gewezen op de snelle acceptatie van de technologie door de bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, waar 74% van de deelnemers aan het onderzoek zegt ervaring met 3Dprinten te hebben.

Maar hoe rijp is de AM-toepassing?

Een interessant punt in het onderzoek is de vraag hoe rijp de AM-toepassing is. Immers, het is gemakkelijk om een desktop 3D printer te kopen. EY kijkt daarom naar het niveau waarop bedrijven met hun AM activiteiten opereren, bijvoorbeeld of ze nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Is dat het geval, dan is men met AM op level 4 bezig. Level 3 betekent dat de technologie in specifieke afdelingen wordt ingezet. Bij Level 2 zijn bedrijven in de testfase en als ze op level 1 zitten, hebben ze net de eerste stappen in 3D gezet.

Verdubbeling aantal bedrijven dat nieuw verdienmodel ontwikkelt

Het blijkt dat bedrijven snel leren. Drie jaar geleden zat 76% van de ondervraagde bedrijven die iets met AM deden op level 1. Dit jaar is dat nog maar 35%. 39% zit op level 2. En liefst 8% van de bedrijven werkt al aan verdienmodellen en beweegt zich dus op het hoogste niveau. Dit is een verdubbeling ten opzichte van drie jaar terug. Opvallend is dat de meeste bedrijven momenteel ervoor kiezen om 3D printen in eigen huis te houden. 40% van de ondervraagde bedrijven 3D print in eigen huis op eigen machines. Dat aandeel zal verder toenemen, want 56% van de deelnemers verwacht dat ook in 2022 nog in eigen huis wordt geprint. Slechts 32% wil het onderbrengen bij 3D print service bureaus.

De luchtvaartindustrie blijft koploper maar andere sectoren halen snel in.

Nut van Additive Manufacturing verschuift

Geldt momenteel als belangrijkste voordeel nog dat 3D geprinte producten beter voldoen aan de eisen van de klanten, in de toekomst zien de bedrijven de voordelen op andere vlakken. Additive Manufacturing helpt hen dan logistieke kosten, zoals opslag en transport, te verminderen.

De belemmeringen: kosten en gebrek aan kennis

De meeste bedrijven (90%) zien de hoge materiaalkosten als de grootste horde, gevolgd door de hoge systeemkosten (87%) en het gebrek aan designkennis in de eigen organisatie (50%) en tekort aan kennis van AM processen (46%). Is momenteel kunststof het belangrijkste materiaal om mee te printen, metaal wordt belangrijker, verwachten de onderzoekers. De AM markt gaat dan ook groeien, voorspeelt EY. Tegen  2023 tot minimaal 20 miljard en maximaal net geen 35 miljard dollar. Afgelopen jaar was de wereldwijde AM markt goed voor een omzet van 9 miljard dollar.

Het EY’s Global 3DPrinting Report 2019 is samengesteld op basis van een onderzoek onder 900 bedrijven in 13 landen en 9 branches, aangevuld met eigen onderzoekservaringen.

In de decembereditie van 3D Print magazine gaan we dieper in op deze studie.

Back to top button