ApplicationsTechnology

TruPrint 1000 print implantaten 10 keer sneller dan CNC frezen

Dankzij speciale support kan 3D printer tot 4 bouwplaten stapelen

Trumpf heeft op de dentale beurs IDS de verbeterde versie van de Multiplate-functie voor de TruPrint 1000 gedemonstreerd. Met deze nieuwe functie kunnen tandtechnische bedrijven hun productiviteit verhogen met een factor 10 vergeleken met CNC-freestechnologie. Anders gezegd: 3D metaalprinten van dentale implantaten is ongeveer 10 keer sneller dan frezen. Hoe dat kan?


Ondanks dat de TruPrint 1000 de kleinste 3D metaalprinter uit de reeks van Trumpf is, kun je hiermee onbemand tot in totaliteit 400 dentale implantaten printen. Dat komt enerzijds doordat de machine over vier bouwplatformen beschikt, die automatisch gewisseld worden. Anderzijds heeft Trumpf speciale supportstructuren ontwikkeld. Hierdoor kunnen de bouwplaten in de overloopcilinder op elkaar worden gestapeld zonder dat de implantaten beschadigd worden. Daardoor kan men op de TruPrint tot maximaal 4 platformen onbemand verwerken.

Compacte TruPrint 1000 print ondemand tot 400 dentale implantaten

Grotere productie van implantaten

De derde reden waarom de productiviteit zo hoog is, is de aanwezigheid van een tweede laserbron. De TruPrint 1000 voor dentale toepassingen beschikt over twee lasers die gelijktijdig ingezet worden. “Met onze oplossing, kunnen bedrijven automatisch implantaten en kronen  in meerdere lagen vervaardigen. In tegenstelling tot conventioneel frezen, zijn ze ongeveer tien keer sneller. Trumpf verhoogt zo de productiviteit in de tandheelkundige industrie aanzienlijk met additieve manufacturing”, zegt Reinhard Sroka, industriemanager tandheelkunde bij Trumpf AM.

Met name voor kleinere bureaus

De machinebouwer zegt dat deze 3D metaalprinter met name geschikt is voor kleinere dentale bureaus.  Daar starten medewerkers dikwijls ’s nachts een nieuwe buildjob, om de levertijden te kunnen waarmaken. Ze hebben vaak onvoldoende capaciteit voor een tweede 3D printer. Met de Multiplate functie kunnen ze nu knelpunten in de levering vermijden.

Back to top button