Technology

Trumpf laat ronde bouwplaat los in nieuwe TruPrint 2000

Klanten vragen naar vierkante bouwplaat vanwege groter volume

Trumpf lanceert op Formnext de TruPrint 2000, een nieuw model 3D metaalprinter bedoeld voor serieproductie. Omdat klanten er naar vragen, laat de machinebouwer bij dit model de typische ronde bouwplaat los en stapt over op een vierkant model. Dit biedt 30% meer ruimte voor onderdelen.


Dat heeft Richard Bannmüller, CEO van Trumpf Laser and System Technology, bekend gemaakt in een online persconferentie in de aanloop naar de AM-beurs Formnext in Frankfurt. De TruPrint 2000 is ontwikkeld voor serieproductie. Concreet noemde Bannmüller de dentale industrie – waar Trumpf zegt marktleider te zijn – maar ook de stempel- en matrijzenindustrie alsook de algemene maakindustrie zijn markten waar Trumpf zich op richt met de nieuwe metaalprinter.

Trumpf stapt in de TruPrint 2000 af van het ronde bouwplatform.


30% meer ruimte

Een opvallend detail van de nieuwe machine is dat Trumpf afstapt van het ronde bouwplatform, dat je tot nog toe de drie huidige types ziet. Richard Bannmüller zegt dat het vooral de klanten zijn die naar een vierkant platform vragen. Een vierkante bouwplaat biedt meer ruimte voor onderdelen, zo’n 30%. Daarnaast heeft het voor bepaalde geometrieën specifieke voordelen. Desgevraagd zei Bannmüller dat Trumpf overweegt om ook toekomstige nieuwe modellen te voorzien met een vierkant bouwplatform. De TruPrint 2000 komt met een enkele 300W, 500W laser of een dubbele laser op de markt. De multilaser versie haalt tot 80% meer productiviteit dan de standaard versie met enkele laser. De spotgrootte is variabel: 55 of 80 µm, afhankelijk of men voor fijnere detailleringen gaat of voor snellere productie. Door de spotgrootte van 80 µm kunnen buildjobs zonder meer worden overgezet van een TruPrint 1000 of 3000 naar de nieuwe Truprint 2000 of vice versa. De belangrijkste drijfveer voor de ontwikkeling van de TruPrint 2000 is het omlaag brengen van de kosten per geprint onderdeel.  


Trumpf houdt vast aan serieproductie met AM

Bannmüller en Tobias Brune, hoofd van de Business Unit Additive Manufacturing, herhaalden nog eens de boodschap dat Trumpf 3D metaalprinten in meerdere industriesegmenten ziet doorbreken als productiemiddel. In de algemene machinebouw zal dat in eerste instantie vooral in toepassingen rond koelen en warmtewisselaars zijn; in de luchtvaartindustrie met name voor lichtgewicht constructies en integratie van meerdere onderdelen in één geheel, en in de medische en dentale industrie met name voor het personaliseren van implantaten en snelle beschikbaarheid. Richard Bannmüler: “Wanneer de arts of tandarts een foto maakt van de beschadiging van de tand, kan hij de volgende ochtend in principe een afdruk maken die de pijn voor de patiënt beperkt.” Precies dit is de reden waarom de stabiliteit en betrouwbaarheid van het proces voor Trumpf zo belangrijk is. Trumpf wil de leidende positie in de dentale industrie uitbouwen naar andere sectoren.



Duitsland en Italië voorop

In Europa zijn Duitsland en Italië momenteel de grootste markten voor Trumpf; in de VS is het concern onder andere actief in de ruimtevaart. Het netwerk van 90 eigen vestigingen verspreid over de wereld zorgt ervoor dat Trumpf ook in andere landen kan inspelen op de vraag naar additive manufacturing.  Richard Bannmüller benadrukte nog eens dat additive manufacturing het moeilijk heeft als je probeert frezen en draaien te vervangen. “Maar zodra je twee functies of meer integreert in één onderdeel, dan heb je al een groot voordeel, qua maakbaarheid, qua functionaliteit alsook qua kosten.” Volgens hem is additive manufacturing al niet meer weg te denken uit de luchtvaartindustrie. Onlangs maakte Trumpf bekend dat het AM-technologie levert aan Airbus Helicopters.


Maanlander uit de Trumpf printer

In de VS is Trumpf ook betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe maanlander door Agile in Colorado. Het Amerikaanse bedrijf 3D print de stuwraketten die de module afremmen bij de landing op de maan. Bij deze toepassing gaat het vooral om snelle design iteraties omdat de engineers van Agile de geprinte aandrijvingen direct kan testen in de eigen testfabriek. Ook in de eigen fabriek van Trumpf draaien de 3D metaalprinters 24/7 voor onderdelen voor de lasersnijmachines.


Automatisering

Tobias Brune zegt dat de activiteiten van Trumpf gericht zijn op industriële serieproductie met additive manufacturing. Automatisering is een van de sleutelbegrippen. Software om het proces te monitoren is hiervoor de basis. Trumpf ondersteunt klanten met applicatie ontwikkeling. Tobias Brune: “Dat we use cases kunnen ontwikkelen voor allerlei industrieën komt doordat we ons echt richten op kosten, los van het feit dat sommige bedrijven zich richten op het hebben van ik weet niet de grootste boekplaat, enzovoort, enzovoort. Wij focussen op cost per part. Daarmee genereren we use cases voor allerlei sectoren.”  

Back to top button