Applications

TruPrint 1000 print in minder dan 3 uur 64 abutments

Trumpf ontwikkelt preform voor gepersonaliseerde abutments

In minder dan 3 uur print Trumpf op de TruPrint 1000 64 abutments, het verbindingselement tussen een tandimplantaat en de kroon of brug. Trumpf haalt deze productiviteit door preforms in te zetten. Hierop worden de klantspecifieke abutments geprint.


De productie van dentale implantaten is wereldwijd het sterkst groeiende segment in de tandheelkundige zorg. Voor een kroon of een brug is er naast het implantaat nog een verbindingselement nodig, dat voor de patiënt op maat wordt gemaakt. Deze abutments worden veelal gefreesd en dan verlijmd op een basiselement of ze worden gegoten, wat vrij omslachtig is.

Snel groeiende implantatenmarkt vraagt om oplossing voor kosten- en concurrentiedruk

Links de preform, rechts de individuele 3D geprinte abutment.

Op een plaat passen 64 verbindingselementen

Trumpf heeft voor de kleinste 3D metaalprinter, de TruPrint 1000 die veel gebruikt wordt in de dentale industrie, een speciale adapterplaat ontwikkeld. Hierin kan men 64 preforms plaatsen. De kallibratie van deze adapterplaat verloopt volautomatisch, waarna in enkele uren tijd de individuele abutments op deze preforms worden geprint met een kobaltchroom legering. Daarmee zet het Duitse concern een concurrerende productietechnologie voor deze dentale producten in de markt. “Het wordt steeds dringender voor tandheelkundige laboratoria om dit lucratieve toekomstveld aan te boren met hoogproductieve 3D-printers en zo in te spelen op de toenemende kosten- en concurrentiedruk in de industrie”, aldus Reinhard Sroka, Dental Industry Manager bij Trumpf.

Tweede innovatie TruPrint 1000

De machinebouwer heeft deze preforms gepresenteerd op IDS, de dentale vakbeurs in Keulen. De preforms zijn zo ontworpen dat ze precies passen op de implantaten en aan de bovenkant een volledig plat vlak hebben, waarom de TruPrint de individuele aanpassing print. De adapterplaat kan niet gebruikt worden in combinatie met de Multiplat optie, die Trumpf een tijd geleden voor de TruPrint 1000 heeft gepresenteerd. Deze wisselt tot 4 bouwplatformen automatisch, zodat de 3D metaalprinter ’s nachts of in het weekend langere tijd onbemand kan doorgaan met 3D printen. Hiermee neemt de productiviteit sterk toe. Wel kunnen de huidige TruPrint 1000 modellen die al in de markt staan, nog voorzien worden van de adapterplaat voor de abutments.

Back to top button