ApplicationsTechnology

3D geprinte 6 ton zware brug voorbeeld groot formaat 3D metaalprinten

Koningin Maxima opent 3D geprinte stalen voetgangersbrug

De eerste 3D geprinte stalen brug in de wereld, met een gewicht van 6 ton, is nu ook echt beloopbaar. De brug, waarmee de ontwikkeling van 3D metaalprinten met een robot voor MX3D is begonnen, ligt op zijn plek aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Dankzij slimme sensoren gecombineerd met een digitale tweeling van de brug kan de onderhoudsstatus continu worden gemonitord en kan men simulaties doen met de verschillende condities en belastingen.

De brug blijft twee jaar liggen. Daarna wordt de oude brug, die nu gerestaureerd wordt, teruggeplaatst. In de tussentijd dient de 3D geprinte stalen brug als een living laboratory. De brug is uitgerust met slimme sensoren om data te verzamelen over de veiligheid- en onderhoudsstatus. Met de data kan de gemeente ook verkeersstromen over de brug en de drukte in het gebied meten.

Sensoren en digitale tweeling monitoren gebruik en belasting van Amsterdamse brug

Koningin Maxima opent de brug samen met een cobot. Foto Jan de Groen

Digitale tweeling

Daarvoor gebruikt men de digitale tweeling van de brug die Autodesk samen met The Alan Turing Institute heeft gemaakt. Daarnaast doet Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), in samenwerking met onder andere TU Delft, Universiteit Twente en gemeente Amsterdam, onderzoek naar de ethische consequenties en regulering van slimme infrastructuur in de stad. Vragen zoals: ‘wat willen we als burgers eigenlijk dat er gemeten wordt’ en ‘van wie is de verzamelde data’ en ‘willen we eigenlijk wel een stad vol sensoren’, staan hierbij centraal.

Veiligheidstesten

De voetgangersbrug is voor plaatsing uitgebreid getest door Imperial College London met hulp van Universiteit Twente. Omdat het om een stalen constructie gaat die 3D geprint is, zijn de sterkte en de structuur anders onderzocht dan gangbaar is. Stijn Joosten, senior engineer bij Arup dat voor de engineering verantwoordelijk is, zegt hierover: “Geprint staal gedraagt zich heel anders dan gewoon staal. Dat vergde nieuw fundamenteel materiaalonderzoek en andere rekenregels. We hebben dat vanaf de grond opgebouwd.”

We kunnen metalen structuren produceren, zonder materiaalverspilling en flexibel in vorm en stijl.

Zonder materiaalverspilling

De stalen brug, ontworpen door Joris Laarman Lab, is 12,2 meter lang, 6,3 meter breed en weegt 6 ton. MX3D heeft de brug geprint. Gijs van der Velden, CEO: “Met dit project hebben we een nieuwe standaard neergezet voor 3D printen met staal en deze techniek verder ontwikkeld. We hebben aangetoond dat het mogelijk is om groot in metaal te printen. Met deze nieuwe technologie kunnen we metalen structuren produceren, zonder materiaalverspilling en flexibel in vorm en stijl. Zo kunnen we in de toekomst met minder materiaal produceren en in een geheel nieuwe vormentaal.” De technologie van MX3D wordt inmiddels toegepast in onder andere de machinebouw en de maritieme industrie.

Koning Maxima heeft de 3D geprinte brug officieel geopend. Ze deed dat met behulp van een cobot.

Back to top button