3D printmarkt

Miljoenen investering in MX3D voor lancering M1 metaalprinter

MetalXL wordt doorontwikkeld voor 80% mondiale markt van lasrobots

MX3D krijgt een financiële injectie van €2,25 miljoen euro. Drie Nederlandse partijen investeren in het Amsterdamse bedrijf. Daarmee kan MX3D de groei versnellen, extra merken lasrobots toevoegen aan het MetalXL pakket en de M1 metaalprinter lanceren. Dit is een totaalpakket van lasrobot, sensoren en software voor 3D metaal printen.


De drie investeerders in het Nederlandse bedrijf zijn Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), DOEN Participaties en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De eerste twee organisaties investeerden eerder al geld in MX3D. “De innovatieve oplossing zorgt ervoor dat bedrijven productiemethoden kunnen verbeteren, en daarmee veel materiaal en transport besparen, wat een belangrijke bijdrage kan leveren een duurzame toekomst”, aldus Merijn ten Thije, Impact Investment Manager bij DOEN Participaties.

Tot 80 procent materiaalbesparing met Nederlandse metaalprinttechnologie

Commerciële uitrol MetalXL pakket

Met de metaalprinttechnologie van MX3D, gebaseerd op het oplassen met een robot, kan bij de productie van grote metalen componenten tot 80 procent materiaal worden bespaard vergeleken met andere productietechnieken. Omdat MX3D grote werkstukken kan printen, heeft het de deuren geopend voor toepassing van additive manufacturing in high impact industrieën als de maritieme industrie, Oil & Gas en andere segmenten van de maakindustrie. De afgelopen tijd heeft het bedrijf het MetalXL pakket met succes getest bij bètaklanten.

Bestaande installatie ombouwen tot 3D printer

Hiermee bouwen klanten hun bestaande lasrobot in een dag om naar een systeem om 3D metaal mee te printen. De tijd is nu rijp voor een commerciële uitrol van de technologie. Joost de Waard, Investment Manager van PDENH: “We geloven sterk in de technologische voorsprong en wereldwijde potentie van MX3D en helpen graag om de groeiplannen van MX3D mogelijk te maken.” MX3D wil MetalXL door ontwikkelen en onder andere nog drie merken lasrobots aansluiten. Daarmee kan het dan 80 procent van de mondiale markt bedienen.

Alvast een voorproefje van de MX3D M1 metaalprinter.

M1 compleet systeem

De extra miljoenen euro’s worden daarnaast ingezet voor de lancering van de M1. Dit is een compleet systeem dat MX3D ontwikkelt: software en hardware waarmee bedrijven op groot formaat kunnen metaalprinten. “Sinds de lancering van MetalXL krijgen we verrassend veel vraag naar een complete oplossing. Met de M1 printer bedienen we deze groep. Hiermee kunnen ook klanten die nog geen lasrobot hebben, snel beginnen met grootschalig metaal printen”, zegt Gijs van der Velden, CEO van MX3D.

Duurzaamheid

De drie investeerders, PDENH, Doen Participaties en de RVO, investeren alle drie vanuit een achtergrond om innovatieve en tegelijkertijd duurzame initiatieven te ondersteunen in hun verdere groei.

Back to top button