3D printmarkt

Wohlers: Additive Construction kansrijk voor de bouwindustrie

3D printen heeft potentie om manier van bouwen duurzamer en efficiënter te maken

3D printen heeft de potentie om de traditionele bouwindustrie efficiënter en duurzamer te maken én kan voor de sector een antwoord zijn op de uitdagingen, zoals de toenemende vraag naar huisvesting bij stijgende kosten en gebrek aan vakmensen. Dat schrijft Wholers Associates in het eerste rapport over de wereldwijde markt voor Additive Construction (AC).Nederland blijkt in deze groeisector sterk vertegenwoordigd te zijn.,


Het is de eerste keer dat het team van Terry Wohlers, tegenwoordig onderdeel van ASTM International, naar de markt voor 3D (beton)printen voor de bouwsector kijkt, om de term AC concreter te houden. De sector moet anders gaan denken over de manier van bouwen, stelt Stephan Mansour, auteur van het rapport en consultant bij Wohlers Associates.

Nederlandse 3D printbedrijven aan de top van de wereldmarkt

De AC-markt volgens Wohlers.

Groeiende vraag, stijgende kosten

De wereld groeiende vraag naar woningen in een tijd waarin materialen duurder worden en de beschikbaarheid van vakmensen krimpt, dwingt de sector anders te gaan bouwen. “Additive Construction omvat alternatieve methoden. AC biedt nieuwe oplossingen die veelbelovend zijn, maar waar velen voorzichtig mee omgaan. We weten dat AC een snel groeiende sector is, maar er is meer informatie nodig over wat werkt en wat niet, samen met een goede besluitvorming”, zegt Mansour. Mede daarom heeft Wohlers Associates het rapport samengesteld, waarin de 200 grootste spelers in deze sector aan bod komen, de huidige status quo van de technologie wordt beschreven samen met de materialen en wereldwijd de regio’s worden vergeleken met elkaar. Ook wordt dieper in gegaan op de kostenopbouw van Additive Construction.

Op de omslag van het rapport prijkt de door MX3D geprinte voetgangersburg in Amsterdam.

Nederlandse spelers aan de top van de wereldmarkt

Europa blijkt koploper te zijn. Bijna 42% van de spelers is hier actief, vergeleken met 33,2% in de VS en 21,7% in Azië-Pacific. In het rapport worden meerdere use cases beschreven om van daaruit de voordelen en de kansen van de technologie te schetsen, evenals de uitdagingen die er voor de sector liggen. Op de omslag van het rapport prijkt overigens de 3D geprinte metalen voetgangersbrug in Amsterdam, ontwikkeld en geproduceerd door MX3D. In het lijstje met 200 belangrijke spelers in deze sector kom je verschillende Nederlandse bedrijven tegen, zoals Vertico, MX3D, Cybe Construction en Twente Additive Manufacturing. Zij staan mee aan de top van de wereldmarkt.

Foto: Peri heeft onlangs het eerste ge-3D-printe kantoorgebouw in Europa opgeleverd in Oostenrijk. Het gebouw met 125 vierkante meter vloeroppervlak werd in 45 uur geprint met een Cobod 3D betonprinter, om precies te zijn het type BOD2. Europa leidt volgens Wohlers Associates momenteel de markt voor 3D printen in de bouw.

Back to top button