Applications

3D geprinte zeepokken moeten biodiversiteit van de zee verhogen

Nieuw-Zeelands bedrijf 3D print met machines van Cybe Construction

De Nieuw-Zeelandse projectontwikkelaar Eke Panuku gebruikt 3D betonprinten als productietechnologie voor kunstmatige zeepokken. Deze verbeteren de biodiversiteit van de zee. Geprint wordt er met de 3D betonprinters van het Nederlandse Cybe Construction. Het inzetten van 3D printen voor deze modules is op vele punten superieur aan conventionele bouw. Wanneer de geprinte zeepokken en limpetten in het water worden geplaatst, vormen ze een rotspoel effect. Dit creëert een leefomgeving voor vele zeedieren, wat leidt tot een verhoging in biodiversiteit. De gekozen bouwmethode, 3D betonprinten, bracht echter nog meer unieke voordelen met zich mee. Op maat gemaakt

“Normaal gesproken worden deze modules niet op maat gemaakt; ze hebben een standaardvorm,” vertelt Fiona Knox, Priority Location Director bij Eke Panuku. “We hadden ze echter nodig in een unieke grootte en vorm.” Daarom heeft de projectontwikkelaar samenwerking gezocht met de 3D printspecialisten van QOROX. 3D betonprinten biedt niet alleen meer ontwerpvrijheid. Het materiaal blinkt ook nog eens uit als leefklimaat voor planten, wat resulteert in een bron van voedsel en bescherming voor zeedieren. De gemiddelde printtijd van één element is zo’n vijf minuten. 3D betonprinten biedt meerdere voordelen bij deze toepassing. 


Cybe 3D betonprinters

Qorox heeft het 3D betonprinten zes jaar geleden geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland. Ondertussen is er het eerste commerciële gebouw 3D geprint en daarna was Qorox ook de eerste die op het Zuidelijk halfrond het grootste 3D geprinte gebouw realiseerde. Ook hebben ze eerder al een ander soort kunstmatig koraalrif geleverd, qua functie vergelijkbaar met zeepokken. Qorox is reseller van de technologie van het Nederlandse Cybe Construction in zowel Nieuw-Zeeland als Australië. De Nederlandse fabrikant viert 27 juni het 10-jarig bestaan. 

Back to top button