Materialssoftware

Hexagon voegt Antero materialen van Stratasys toe aan Digimat

Simulatietool moet gebruik 3D printen in luchtvaartindustrie stimuleren

Hexagon heeft twee high performance materialen voor de Stratasys Fortus printers, Antero CN03 en Antero 800NA, toegevoegd aan de Digimat database. Engineers kunnen met dit materiaal nu simuleren om te valideren dat hun designs aan de vereiste specificaties voldoen.


De beide Antero materialen zijn toegelaten voor verschillende toepassingen in de luchtvaart, waaronder belaste onderdelen. Met deze engineering kunststoffen kunnen onderdelen voor vliegtuigen lichter worden en zo bijdragen aan zowel brandstofbesparing als CO2-reductie. De toepassing van 3D geprinte kunststoffen voor structuurcomponenten blijft echter achter vanwege de veiligheidskritische aard van de industrie en de regelgeving.

3D geprinte onderdelen kunnen aluminium componenten in vliegtuig vervangen

Digimat
Lockheed Martin 3D print een onderdeel van de Orion in Antero 800NA, een PEKK gebaseerd materiaal met eigenschappen die het een lichter alternatief voor aluminium maken. Naast lichtgewicht en hoge sterkte is Antero 800NA chemisch resistent (foto: Lockheed Martin / Stratasys)

Ontbrekende schakel

Hexagon en Stratasys bestempelen de simulatietools om te valideren dat deze materialen de vereiste prestaties zullen leveren, als de “ontbrekende schakel”. In de database van Digimat zijn de beide materialen inclusief de procesparameters voor de Stratasys aerospace gecertificeerde FDM printers opgenomen. Hiermee kunnen engineers nog voordat ze een prototype 3D printen hun ontwerp valideren. Met behulp van deze gedetailleerde eigen modellen kunnen ingenieurs digitale tweelingen creëren die nauwkeurig voorspellen hoe onderdelen die zijn geprint met het gekozen materiaal en de goedgekeurde Stratasys-printer zullen presteren. De Antero materialen worden al toegepast door onder andere Lockheed Martin in een onderdeel van de Orion van NASA.

3D printen thermoplasten essentieel voor luchtvaart

Dat er méér onderdelen ontwikkeld worden om met FDM-printers te produceren, is volgens Aziz Tahiri, vice president of global aerospace and defence bij Hexagon Manufacturing Intelligence noodzakelijk. “Aangezien de lucht- en ruimtevaartindustrie blijft aandringen op duurzamere ontwerpen, zal het ontsluiten van het lichtgewichtpotentieel van thermoplasten en 3D-printing essentieel zijn. Met onze simulatietechnologie krijgen fabrikanten toegang tot bedrijfseigen informatie, zodat hun engineers met betrouwbare informatie oplossingen kunnen ontwikkelen.” Foster Ferguson, aerospace business segment leader bij Stratasys, zegt dat de combinatie van Antero en Digimat ertoe gaat leiden dat bepaalde aluminium en staalapplicaties vervangen gaan worden door 3D geprinte kunststof componenten. “Door innovatieve modelleringssoftware te combineren met 3D printen, kunnen klanten de productietijd verkorten van maanden tot dagen.”

Zweeds AM-instituut Hexagon heeft onlangs eveneens aangekondigd te gaan samenwerken met het Research Institute of Sweden (RISE). In het nieuwe Application Center for Additive Manufacturing gaan meerdere partners samenwerken aan het versnellen van de acceptatie van additive manufacturing door de Europese industrie. Hexagon levert de software. Het nieuwe applicatiecentrum, waaraan verder bedrijven meedoen zoals Volvo, Ericsson en Siemens Energy, krijgt state-of-the-art AM-systemen waar bedrijven hun applicaties kunnen testen voordat ze zelf investeren in de technologie. De OEM’s zoals Volvo en Ericsson zullen het nieuwe centrum eveneens gebruiken voor validatie van hun AM-ecosysteem. In het centrum zullen de belangrijkste AM-technieken op zowel het gebied van kunststoffen, metaal als keramiek beschikbaar zijn. Hexagon levert zowel de design als optimalisatie software voor het nieuwe centrum. De informatie die het vergaart, wordt gebruikt in de verdere ontwikkeling van de verschillende oplossingen. “De mogelijkheid om nauw en in een vroeg stadium van projecten samen te werken met het Hexagon-team brengt de cruciale mogelijkheid om het aantal iteraties in de hele waardeketen te verminderen, en ik ben ervan overtuigd dat we ook waardevolle input zullen leveren over hoe de software van Hexagon wordt opgepakt door de industrie”, zegt Seyed Hoesseini, directeur van het centrum.

Back to top button