Technology

Fuselab start verkoop van FL300M filament metaalprinter

Unieke extruder bewijst meerwaarde bij metaalfilament

3D metaalprinten blijft voor velen de heilige graal. Van startups tot scale-ups: ze richten zich op dit segment van de AM-markt. Het Belgische Fuselab is er één van. Na enkele jaren haast elke dag met de ontwikkeling bezig te zijn geweest, start Fuselab oprichter Jonathan Palmaers de verkoop van de FL300M filament metaalprinter.


Fuselab, de Belgische startup die een nieuw concept extruder voor FFF printen heeft ontwikkeld, is klaar voor de marktintroductie van de eerste 3D printer. Jonathan Palmaers wil nu 3D printers gaan produceren en verkopen. Bij zijn eerste deelname aan Formnext in 2019 mikte hij met zijn extruder ontwerp op de markt voor FFF printen met kunststoffen. Verleden jaar verschoof de focus naar metaal en keramiek. Nu staat er met de FL300M een 3D printer voor metaal, waarin de bijzondere extruder extra toegevoegde waarde biedt, zo verklaart Jonathan de keuze om richting metaal te gaan.

Filament biedt qua handling voordelen vergeleken met metaalpoeder

Minder risico dat filament breekt

In plaats van een of twee tandwielen staan in de Fuselab extruder drie aandrijfrollen onder een hoek, waardoor ze meer contact houden met het filament. In totaliteit levert dit 36 contactpunten op, tegenover één of twee bij de standaard extruders. Bij hogere snelheden worden slip en onvoldoende extrusie van het materiaal vermeden. Bij printen met metaalfilament is dit van belang. Jonathan Palmaers: “Uit gesprekken met universiteiten blijkt dat ze last hebben dat het filament breekt in een normale extruder. Dat komt door de druk. Door met weekmakers en bindmiddel in het filament te spelen, voorkomt men dit.”

Zeker in het midden- en kleinbedrijf is er een markt voor de filament metaalprinter

Jonathan Palmaers bij de Fuselab FL300M filament metaalprinter, die nu klaar is voor marktintroductie.

Titanium filament 3D printen

De Fuselab FL300M, het eerste model dat commercieel leverbaar is, heeft hier geen last van. Het filament zou in principe hierdoor zelfs méér metaalpoeder kunnen bevatten. Jonathan Palmaers heeft onder andere het titanium filament van Element 22 getest. Dat laat zich goed printen met de FL300M. Ook 316L en staal van MiM Techniek laten zich prima verwerken. Dit Duitse MIM bedrijf ontwikkelt eigen metaalfilament, waarvan 316L onder de naam JLOX 316L op de markt gebracht. MiMtechnik heeft overigens de eerste machine van Fuselab gekocht voor de eigen 3D printservice business.

Software doorontwikkelen

De nauwkeurigheid waarmee de Fuselab FL300M print, is in de eerste plaats te danken aan de stijve constructie van de machine en de snelle motioncontroller. Maar ook de extruder speelt een rol. “Doordat we geen slib hebben, gebeurt precies wat de G-code zegt”, legt Jonathan Palmaers uit. In de komende tijd wil hij met name de software verder ontwikkelen. Hij heeft al ideeën hoe Machine Learning geïntegreerd kan worden om de nozzle nog nauwkeuriger te kunnen aansturen per positie. “We willen de snelheid verder opdrijven zonder af te doen aan de kwaliteit van de werkstukken.”

Kwaliteit van de sinteroven

Fuselab in Peer bouwt de 3D metaalprinter, met een bouwvolume van 300 bij 300 bij 280 mm bij dual extruder of 340 bij 300 bij 280 mm bij single extruder, volledig zelf. Ook alle 5-assig freeswerk wordt in eigen huis gedaan, een strategie die Jonathan Palmaers bewust gekozen heeft om de doorlooptijden in de ontwikkeling kort te houden en de kwaliteit hoog. De prints die van de Fuselab FL300M komen, zijn groene stukken. Het bindmiddel moet nog verwijderd worden en daarna volgt sinteren als laatste stap. Een goede industriële oven volstaat. De kwaliteit van de sinteroven is wel van belang voor de eindkwaliteit van de onderdelen. “We denken erover of we een compleet pakket moeten aanbieden.”

Aan dit nog niet gesinterd onderdeel is de nauwkeurigheid waarmee de FL300M print duidelijk te zien.

Voordeel filament ten opzichte van poeder

Kwalitatief goede Industriële sinterovens zijn duur. Samen met de 3D printer vergt dit een fikse investering. Toch is metaal filament printen als oplossing aantrekkelijk, meent Jonathan. Met name het gebruiksgemak van filament vergeleken met metaalpoeder voor L-PBF systemen ziet hij als een voordeel. Het filament is een praktisch materiaal, dat zich gemakkelijk laat verwerken en geen speciale voorzorgsmaatregelen vergt zoals poeder. “Daarnaast kun je gemakkelijker van materiaal wisselen. En je kunt in het product holle ruimten printen. Doe je dat met poeder, dan moet je altijd zorgen dat je het poeder kunt verwijderen.” En zeker met de kwaliteit die de Fuselab FL300M haalt, denkt hij dat er bij het MKB-bedrijf een markt is voor metaal filament printers.

Back to top button