3D printmarktTechnology

Samenwerking Brainport Development en Mikrocentrum rond AM

Doel: Brainport AM-waardeketen naar wereldniveau tillen

Brainport Development en Mikrocentrum slaan de handen ineen om de Brainport AM-waardeketen wereldwijd op de kaart te zetten en het ecosysteem te optimaliseren. Het is de bedoeling een ‘learning community’ te ontwikkelen die bijdraagt aan de internationale positionering en competentieontwikkeling van elkaars doelgroepen.


Bert-Jan Woertman en Paul van Nunen van respectievelijk Mikrocentrum en Brainport development hebben tijdens de Precisiebeurs een interntieverklaring hiervoor getekend. Hierin leggen ze de intentie vast om rond de Kunststoffenbeurs, de Precisiebeurs en het nieuwe evenement AM for Production gezamenlijk activiteiten op te zetten, zoals AM masterclasses, lezingen en specifieke activiteiten gericht op de digitalisering in de maakindustrie, systeem integratie en end-to-end productielijnen. Ook open dagen, handelsmissies een themadagen zijn denkbaar.

Ambities van de regio reiken tot de wereldmarkt

Brainport presenteerde zich onlangs nog op Formnext als gateway tot Industrial AM

Samen de volgende stap zetten

Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum: “De industrie heeft Additive Manufacturing technieken nu volledig ontwikkeld tot een productietechnologie waarmee je complexe, hoogwaardige eindproducten kunt maken met een sluitende business case. De nieuwe mogelijkheden voor ontwerpvrijheid en ecologisch verantwoord produceren liggen binnen handbereik. Nu is het zaak om samen de volgende stap te zetten: AM-technologie implementeren in de complexe praktijk van de waardeketen.” Hij denkt niet dat een partij dat in zijn eentje kan. Aan de ene kant moet je samenwerken met het AM ecosysteem, aan de andere kant moet de implementatie in de maakindustrie versneld worden. Samenwerkingen zoals die met Brainport Development zijn hiervoor essentieel, meent Woertman.  

Rest van de wereld overtuigen

De overeenkomst tussen de twee partijen bevestigt volgens Paul van Nunen, directeur van Brainport Development het belang dat aan AM wordt toegekend. “Door de netwerken van beide organisaties met elkaar te verbinden, kunnen we samenwerking en innovatie verder stimuleren en de rest van de wereld overtuigen van de waarde van ons ecosysteem.”

Op 29 en 30 maart 2023 organiseert Mikrocentrum de eerste editie van AM for Production, een kennis- en netwerkevent rond additive manufacturing voor hightech- en maakbedrijven

Foto: Bert-Jan Woertman (links) en Paul van Nunen op de Precisiebeurs (foto Brainport Development)

Back to top button