ApplicationsMaterials

NASA Orion bevat ruim 100 3D geprinte onderdelen

Stratasys ontwikkelt samen met Lockheed Martin Space de volgende generatie 3D geprinte onderdelen voor de NASA Orion, het ruimteschip waarmee NASA astronauten tot voorbij de maan wil brengen. De geavanceerde materialen van Stratasys, waaronder het nieuwe Antero 800NA, spelen hierin een cruciale rol.

 

Onderdelen voor volgende ruimtevaartmissie 3D geprint door Stratasys

Voor het eerst sinds 1972 gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weer een vlucht naar de maan uitvoeren. Daarvoor wordt de Orion ontwikkeld. De eerste onbemande testvlucht van de Orion wordt de eerste waarbij het ruimteschip met het Space Launch Systems gecombineerd wordt. Dit is de krachtigste lanceerraket tot nog toe. Deze missie gaat tot voorbij de maan en duurt drie weken. Exploration Mission 2 zal een bemande vlucht worden.

 

Kritische component 3D geprint

Tijdens de tweede missie – met astronauten aan boord – zullen meer dan 100 3D geprinte onderdelen aan boord van de NASA Orion zijn. Lockheed Martin, Stratasys en PADT (engineeringbureau) werken hier gezamenlijk aan. De met thermoplastische materialen geprinte onderdelen zijn gemaakt in het Additive Manufacturing lab van Lockheed Martin, in samenwerking met PADT. Behalve Ultem hebben de engineers ook het nieuwe Antero materiaal gebruikt. Stratasys heeft dit vorig week officieel vrijgegeven voor de verkoop.

 

Goede chemische, mechanische en thermische eigenschappen Antero 800NA

Antero 800NA is een PEKK gebaseerd materiaal. Het onderscheidt zich met goede mechanische, chemische en thermische eigenschappen. Antero past precies in de hoge eisen die NASA aan de onderdelen stelt. Lockheed Martin is een van de eerste bedrijven die de mogelijkheden van het nieuwe Stratasys materiaal volledig benut. Antero wordt gebruikt voor een kritische component, net buiten het docking luik van de NASA Orion. Het complexe onderdeel bestaat uit zes afzonderlijk 3D geprinte onderdelen. Geassembleerd vormen ze een ring.

 

Antero 800NA

 

Reproduceerbaarheid dankzij simulatie

“De Stratasys technologie is ideaal om te voldoen aan de hoge eisen ten aanzien van de betrouwbaarheid van productieprocessen die vereist is voor onderdelen voor verkenningsvluchten in het heelal”, zegt Scott Sevcik, vice president manufacturing bij Stratasys. De samenwerking met Phoenix Analysis and Design Technologies (PADT), een engineering en simulatie dienstverlener, heeft in dit project ervoor gezorgd dat het hele printproces consistent is en de reproduceerbaarheid op een hoog niveau ligt.

In de Benelux wordt Stratasys vertegenwoordigd door Seido Systems

 

FOTO De cover van het docking luik is geprint met PEKK, een geavanceerd thermoplast met goede afwerende eigenschappen voor statische elektriciteit.

Back to top button