3D printmarkt

SLM Solutions geeft flinke omzetwaarschuwing

SLM Solutions heeft vlak voor het weekend een omzet- en winstwaarschuwing gegeven. Het management verwacht een duidelijk lagere omzet dan een jaar eerder: € 90 miljoen tegen de eerdere verwachting van € 110-120 miljoen. De EDITDA-marge zal onder de 10% uitkomen. Desondanks heeft het orderboek een omvang bereikt die nog nooit eerder is vertoond. Is deze omzetwaarschuwing een teken dat de AM markt stagneert? Of blijft het beperkt tot de Duitse fabrikant? 

 

Ondanks grote raamcontracten minder AM systemen uitgeleverd

Het nieuws kwam afgelopen vrijdag als een verrassing. De laatste maanden heeft SLM Solutions regelmatige grote raamcontracten voor de levering van 3D metaalprinters aangekondigd. Het meest recente grote contract dateert van twee weken geleden. Tijdens Formnext maakte de Duitse fabrikant bekend liefst 20 machines van het nieuwe type SLM 800 (foto) te hebben verkocht aan een Aziatische klant uit de energiesector. De orderintake is dit jaar dan ook met 156% gestegen tot € 155 miljoen, meldt de concernleiding voordat het voor de aandeelhouders minder plezierige nieuws komt.

 

Ekzo

Een printjob van VW Groep, geproduceerd met een van de SLM machines bij de autofabrikant. Benelux dealer Ekzo toonde dit voorbeeld onlangs in Kortrijk tijdens Prototyping. 

 

Klanten verschuiven leveringsdatum naar 2018

Dat minder goede nieuws is dat de omzet achterblijft bij de nog niet zo lang geleden afgegeven doelstellingen voor 2017. Na een zwak eerste half jaar (- 13,5% omzet) verwachtte het management dat het 3e en vooral 4e kwartaal beter zouden worden.”We zullen de door ons zelf gestelde hoge doelen voor 2017 niet realiseren”, zegt Uwe Bögershausen, CEO, nu in een persbericht. De omzet zal blijven steken op € 90 miljoen. Dat is 20 tot 30 miljoen minder dan de doelstelling. De EBITDA-marge zal eencijferig uitkomen. Dus onder de 10%. Eerder ging het management nog uit van een marge van 10 tot 13%. Als reden voor de waarschuwing geeft Bögershausen het vooruitschuiven van het afleveren van bestelde machines naar volgend jaar. Hij beschrijft dit als een na-ijl effect van de veranderde marktomstandigheden in de eerste helft van het jaar. Hiermee wordt het bedrijf nu geconfronteerd. Door de veranderde omstandigheden hebben veel klanten eerst hun bestelling verschoven naar het 4e kwartaal, nu schuiven ze de leverdatum door naar 2018.

 

SLM Solutions

Op Formnext onthulde SLM Solutions het nieuwe design, hier bij de SLM 280. 

 

Na-ijl effect van zwak eerste half jaar

Uwe Bögershausen blijft ondanks de tegenvaller positief voor de toekomst. Het afsluiten van meerjarige raamcontracten maakt SLM Solutions minder afhankelijk van het 4e kwartaal. “2017 was een overgangsjaar. Met het afsluiten van meerdere langjarige contracten hebben we de basis gelegd onder een planbare groei in de toekomst.” Ook de positieve respons op Formnext enkele weken geleden bevestigt zijn vertrouwen in de AM markt. Tijdens de beurs in Frankfurt heeft SLM Solutions onder andere de nieuwe SLM 800 machine gepresenteerd. Deze heeft niet alleen een grotere bouwkamer, maar is eveneens verder geautomatiseerd door de integratie van een uitpakstation.

Op de beurs in Frankfurt viel de reactie op de waarschuwing mee: het aandeel daalde 2,5%, terwijl het de voorbije maand met ongeveer 31 procent is gestegen op het goede nieuws. Is het vooruitschuiven van de uitlevering van AM systemen een typisch verschijnsel bij de klanten van SLM Solutions? Of komen er meer tegenvallers bij AM bedrijven?

 

 

Back to top button