3D print experts

Wilhelm Meiners stapt over naar Trumpf van Fraunhofer ILT

Trumpf haalt een belangrijke AM expert binnen. Wilhelm Meiners stapt over van het Fraunhofer ILT naar Trumpf. Bij de machinebouwer gaat hij de ontwikkelingsgroep leiden. Trumpf vestigt deze op de RWTH campus in Aken, waar ook het Fraunhofer ILT is gevestigd.

 

Mede-grondlegger huidige poederbed AM technologie gaat nieuwe afdeling leiden

Wilhelm Meiners geldt als een van de grondleggers van de huidige poederbed AM technologie. 20 jaar geleden stond hij mee aan de ontwikkelingen op dit vlak bij het Fraunhofer ILT in Aken. Hier is de basis gelegd voor veel van de huidige technologie. Trumpf heeft zelf met het Akense instituut samengewerkt bij de ontwikkeling van de eerste 3D metaalprinter die in 2003 voor het eerst gepresenteerd werd op toen nog Euromold.

 

Geen alternatief voor poederbed

Wilhelm Meiners was eerder dit jaar nog een van de keynote sprekers op Additive World Conference in Eindhoven. Daar merkte hij onder andere op de komende jaren geen concurrentie voor de poederbed technologie te zien. “Met welke techniek haal je dezelfde snelheid en kwaliteit? Anderen moeten alles in de oven plaatsen. Daarmee verliezen ze het als ze grotere onderdelen gaan maken”, zo zei Meiners in Eindhoven. Hij vroeg zich in zijn presentatie wel af of het huidige machineconcept niet toe is aan vervanging. “Het basis concept van de huidige machine is 20 jaar oud. Misschien is het niet goed genoeg voor serieproductie.” Wilhelm Meiners schetste toen de ontwikkeling bij het Fraunhofer om een compacte bouwkamer met geïntegreerde laserbron aan een portaal te bevestigen en zo segment voor segment grote componenten te 3D printen. In principe het concept zoals GE en Adira dat vorige week op Formnext toonden.

 

Trumpf start ontwikkelingsafdeling in Aken

Bij Trumpf gaat Wilhelm Meiners de ontwikkelingsgroep leiden die de machinebouwer in Aken start. Peter Leibinger, CTO bij Trumpf, ziet de overstap als een logische beweging in de samenwerking tussen onderzoeksinstellingen en industrie. “Instituten moeten niet alleen onderzoek doen, maar ook medewerkers voor de industrie opleiden.” Trumpf vestigt de nieuwe afdeling juist in Aken om intensief met het Fraunhofer ILT te kunnen samenwerken. “We gaan de samenwerking versterken.”

Lees hier het artikel over de keynote presentatie op Additive World Conference

 

Back to top button