ApplicationsTechnology

Citim: Xjet Carmel AM systeem opent heel nieuwe toepassingen

XJet heeft de eerste machines van het nieuwe Carmel 1400 AM systeem geleverd. Oerlikon dochter Citim heeft een systeem voor het 3D printen van technisch keramiek in gebruik genomen. In Amerika neemt de Younstown Business Incubator een Carmel 1400 AM in gebruik, ook voor keramische producten voor met name aerospace en biomedische industrie.

 

Eerst commerciële klant XJet zet AM technologie eerst in voor keramiek

Andreas Berkau, hoofd additive manufacturing service bij Oerlikon, ziet eigenlijk in veel sectoren toepassingen voor de 3D printtechnologie van Xjet. “We werken al met klanten die bepaalde ideeën hebben, maar ik zie ook in de algemene industrie toepassingen voor deze technologie”, zo zei Berkau vorige week op Formnext. “Met deze technologie kunnen we wanddikten van 0,15 mm printen. Dat opent heel nieuwe toepassingen voor additive manufacturing.”

 

Citim Berkau

Andreas Berkau: nieuwe designmogelijkheden. 

 

Toekomst nog meer materialen

Het Israëlische Xjet gebruikt de zelf ontwikkelde nanopartikel jetting technologie. Iedere seconde worden door de 12.000 nozzles van het Carmel 1400 systeem 18.000 nanodeeltjes op het bouwoppervlak geprint. Dat zijn bij de beide eerste klanten zowel het keramiek als het supportmateriaal. XJet oprichter en CEO Hanan Gothait benadrukte dat het systeem ook geschikt is voor metaal en in de toekomst denkt hij nog meer materialen toe te kunnen voegen. XJet stelde de technologie vorig jaar voor het eerst in Frankfurt voor; dit jaar stond men er met een werkende machine. Het bedrijf telt ondertussen 85 medewerkers en Gothait verwacht volgend jaar opnieuw 50% te groeien. Niet alleen met de snelheid, ook met de resolutie onderscheidt de technologie zich.

 

Complexere vormen printbaar

En dat is een van de redenen geweest waarom Citim als eerste commerciële klant instapt. Andreas Berkau: “Citim is een servicebureau. Wij kijken standaard naar elke nieuwe technologie. En van deze technologie was ik meteen geobsedeerd.” Dat heeft allereerst te maken met de design mogelijkheden bij de technologie van XJet. Omdat het supportmateriaal in dezelfde laag wordt aangebracht en gemakkelijk verwijderbaar is, kunnen complexe onderdelen worden geprint. De tweede reden voor Berkau is de schaalbaarheid van het concept. “Xjet kan gemakkelijk een machine bouwen met een groter printplatform. Dat is belangrijk voor de industrialisatie van de AM technologie.” Citim gaat vooral voor externe klanten 3D printen met de Xjet Carmel 1400. Daarnaast pakt men ook interne projecten uit de Oerlikon groep op.

 

Centrum Amerikaanse AM industrie

De Youngstown Business Incubator (YBI), onderdeel van de universiteit in de Amerikaanse stad, gaat de technologie gebruiken voor zowel onderzoek alsook voor het ontwikkelen van nieuwe componenten voor AM. Youngstown is tevens de vestigingsplek van America Makes, het Amerikaanse innovatie instituut voor de maakindustrie. Dat gaat eveneens gebruik maken van het nieuwe AM systeem. “De XJet Carmel 1400 staat centraal in onze plannen om het noordoosten van Ohio tot het middelpunt van AM activiteiten in de VS te maken”, zegt Jim Tressel, president van de incubator.

De machine in de VS wordt in januari 2018 in gebruik genomen. Bij Citim draait de XJet Carmel 1400 al enkele weken. In Israël staan continu 10 systemen te produceren, zei Hanan Gothait tijdens de beurs in Frankfurt.

 

Back to top button