Applicationsbioprinting

Fieldlab 3D Medical opmaat gepersonaliseerde patiëntenzorg

Nederland krijgt zijn eerste Fieldlab 3D Medical. Het fieldlab voor 3D printen voor de medische sector in Nederland opent deze week in Utrecht de deuren. Het Fieldlab 3DMedical bundelt faciliteiten, kennis en expertise van 3D-printen en medische beeldvorming op het Utrecht Science Park. Het doel is om gepersonaliseerde gezondheidszorg via 3D technologie te faciliteren.

 

Nederland krijgt deze week het eerste 3D lab voor medische toepassingen

Doel van 3DMedical is het faciliteren van gepersonaliseerde gezondheidszorg door middel van 3D technologie; van chirurgische modellen tot gebioprinte implantaten. De samenwerking heeft de status van Fieldlab gekregen in de Smart Industry agenda die is opgesteld op verzoek van de minister van Economische Zaken.

 

3D Medical in Nederland vorm geven

De ontwikkelingen op het gebied van 3D medisch printen gaan snel. Ze kunnen de gezondheidszorg fundamenteel veranderen. De initiatiefnemers voorzien dat binnen enkele jaren aanzienlijke vooruitgang is geboekt op het gebied van de conversie van scans naar printfiles voor patiënt-specifieke modellen, hulpmiddelen en implantaten. Ook wordt de impact van operaties voor de patiënt drastisch verminderd omdat de chirurg zich realistisch kan voorbereiden op de operatie. Daarnaast wordt er wereldwijd gewerkt aan 3D bioprinted bloedvaten, botten, organen en huid en de mogelijkheid thuis 3D medicijnen te printen. Met de realisatie van 3DMedical kunnen dit soort ontwikkelingen ook in Nederland vorm en inhoud krijgen. Het UMC Utrecht loopt bijvoorbeeld wereldwijd voorop en heeft internationaal bekendheid gekregen met onder andere op maat gemaakte schedel- en kaakimplantaten en gepersonaliseerde implantaten voor complexe revisiechirurgie van de heup.

 

Toegang tot onderzoeksfaciliteiten

Do Blankestijn, directeur van het instituut Engineering and Design van Hogeschool Utrecht, is trots op de opening van het Fieldlab 3D Medical. “We brengen hier state-of-the-art kennis op het gebied van 3D printen in de zorg bij elkaar. Onze studenten kunnen als eerste young professionals samen met publieke en private opdrachtgevers werken met de nieuwste technieken. Daarmee hebben zij straks een enorme toegevoegde waarde op de arbeidsmarkt.” Startups en gevestigde bedrijven krijgen toegang tot onderzoeksfaciliteiten, studenten en wetenschappers in een co-creatie setting. Dit zijn het 3D Facelab van UMC Utrecht, de werkplaatsen van Stichting ProtoSpace en Hogeschool Utrecht en de Utrecht Biofabrication Facility van het UMC Utrecht. Ook kan er (contract)onderzoek worden uitgevoerd. Bovendien kan het Fieldlab een rol spelen bij de klinische validering en commercialisering van het onderzoek.

 

Back to top button