ManufacturersMaterialsTechnology

Tractus3D T650P verlaagt drempel 3D printen met PEEK

De Nederlandse 3D printerfabrikant Tractus3D introduceert een nieuwe generatie 3D printers voor PEEK. De Tractus T650P is eveneens geschikt Carbon PEEK, een sterk filament dat door 3D4Makers is ontwikkeld. Met de combinatie van 3D printer en materiaal zijn toepassingen denkbaar in zowel de medische, aerospace als automotive-industrie.

 

Nederlandse fabrikant introduceert nieuw model van delta 3D printer

Tractus3D uit Ammerzoden zet met de nieuwe 3D printer een vervolgstap, nadat vorige maand twee nieuwe investeerders aan boord zijn komen. KIKK Capital en Oost NL hebben een belang in de fabrikant genomen. Met de steun van deze investeringsmaatschappijen wil Tractus 3D uitgroeien tot een wereldspeler in de markt voor industriële 3D printers en voor medische toepassingen

 

Metaal vervangen door kunststof

Ben Schilperoort, CEO van Tractus3D, zei vorige maand bij het bekendmaken van de extra financiële investering: “Niet alleen onze grote printers maar vooral ook de hoge temperatuur 3D printer zijn interessant voor bepaalde industrieën. Bij bijvoorbeeld vliegtuigen of auto’s is het belangrijk dat ze zo licht mogelijk zijn. Het vervangen van metalen onderdelen door geprinte onderdelen van kunststof, levert direct een enorme winst op.“ Patrick Lems van KIKK Capital merkte toen op dat de nieuwe producten uit Ammerzoden het 3D printen naar een hoger niveau gaan tillen.

 

Tractus3D

Engineers kunnen zelf hun producten in hoogwaardige kunststoffen 3D printen. 

Printkop tot 450 graden C

De Nederlandse fabrikant speelt daar met de nieuwe Tractus3D T650P op in. Daniël van Mourik, CTO, bestempelt de nieuwe printer als een krachtige PEEK printer. Met een printkop temperatuur tot 450°C, een printbed temperatuur van 175°C en een gesloten behuizing om de omgevingstemperatuur stabiel te houden, kan de T650P alle soorten filamenten aan. Van de meer standaardfilamenten zoals PLA, ABS en PETG tot de hoogwaardige materialen zoals PEEK, Carbon PEEK en PEI/ULTEM. De T650P combineert een hoge printsnelheid met nauwkeurigheid. De snelheid van de printkop ligt op 400 mm/s en de printsnelheid gaat tot 200 mm/s, afhankelijk van het gebruikte filament. Met een resolutie van 10 micron op de XY-as en een resolutie van 0,05 millimeter (50 micron) op de Z-as, kunnen zelf de kleinste details worden geprint. Wanneer objecten dergelijke details niet vereisen, kan er worden geprint met een lagere resolutie tot 1000 micron (1 mm). Het maximale bouwvolume in de Z-as bedraagt 315 mm. Tractus3D bouwt namelijk deltaprinters.

Tractus3D T650P

Carbon PEEK van 3D4Makers

Een van de nieuwe materialen waarmee geprint wordt, is het Carbon PEEK van 3D4Makers in Haarlem. De combinatie van het hoogwaardige polymeer PEEK en de koolstofparels is dit het sterkste polymeer dat momenteel 3D geprint kan worden. De mechanische eigenschappen bieden weerstand aan thermische degradatie. Carbon PEEK is interessant voor meerdere toepassingen, met name in ruimtevaart en commerciële luchtvaart .

Tractus3D gaat de nieuwe 3D printer aanbieden voor € 7900 (ex BTW).

 

Back to top button