bioprintingMaterials

PPSU voor 3D medical printing alternatief voor PEEK

Veel 3D printerfabrikanten richten de laatste maanden hun pijlen op PEEK, onder andere vanwege de mogelijke medische toepassingen. Nog afgezien van de moeilijkheidsgraad om PEEK en PEI te 3D printen, vindt Jan Peter Wille van 3D4Makers dat er vooral te weinig naar alternatieven wordt gekeken. Met de duizenden polymeersoorten zijn die er dikwijls wel.

 

Co-founder 3D4Makers: er wordt te weinig naar alternatieve polymeren gekeken

 

Jan Peter Wille, co-founder van filamentproducent 3D4Makers, verbaast zich erover dat PEEK en PEI momenteel zo’n hype zijn in de 3D printwereld. PEEK filament laat zich niet eenvoudig 3D printen; de eisen aan de nozzle liggen hoog. Maar wat hem vooral verbaast, is dat een alternatief zoals PPSU (ook bekend als PPSF) onbekend is. “Terwijl je PPSU gemakkelijker kunt verwerken en ons materiaal de helft goedkoper is”, zegt Jan Peter, die voordat hij 3D4Makers oprichtte meer dan 30 jaar in de kunststofverwerkende industrie heeft gewerkt. En voor medische toepassingen heeft het materiaal nog een ander, groter voordeel ten opzichte van PEEK. PPSU kan tot wel 1000 keer opnieuw in de autoclaaf worden gesteriliseerd. Juist voor medische toepassingen is dat een essentieel kenmerk.

PLC
Deze handorthese is geprint met PLC. In lauw water wordt het materiaal kneedbaar.

PCL: kneedbare kunststof

Deze onbekende kunststof is een van de vele die 3D4Makers verwerkt in filament voor 3D printers. Het Haarlemse bedrijf, dat een eigen technologie heeft ontwikkeld voor de productie van filament, levert bijvoorbeeld ook PCL (Polycaprolactone), een laag temperatuur materiaal dat kneedbaar is. Het is bovendien biodegradeerbaar en mag op het lichaam gebruikt worden. Een mogelijke toepassing is het 3D printen van een orthese. Deze kan vlak worden geprint, wat snelheid ten goede komt, en door de therapeut worden gevormd rond bijvoorbeeld het polsgewricht van de patiënt. Het enige dat hiervoor nodig is, is de geprinte orthese in warm water leggen. Dan wordt het materiaal vervormbaar. Na afkoelen behoudt de orthese de nieuwe vorm.

 

PLLA scaffold
Een scaffold, geprint met PLLA, een gemodificeerd PLA dat biocompatible is.

 

PLLA voor scaffolds

Een andere kunststof die de filamentmakers in Haarlem hebben omgezet naar een printbaar materiaal is PLLA, een gemodificeerd PLA dat biocompatible is. Op dit moment gebruikt de medische wereld het onder andere voor het 3D printen van scaffolds; op langere termijn ziet Jan Peter Wille het materiaal toegepast worden in tissue engineering om menselijk bot te vervangen. “Ik denk dat we qua medische toepassingen pas aan het begin van een ontwikkeling staan. Grote ziekenhuizen in Nederland oriënteren zich momenteel op 3D printen, dat merken we aan de interesse voor onze filamenten. Zodra de 3D scantechniek verbetert, zul je volgens mij zien dat er 3D printers in de OK komen om ter plekke toepassingen te printen.”

3D4Makers is een van de exposanten op 3D Medical Expo in Maastricht (31 januari – 1 februari)

In de februari editie van het 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel over de Nederlandse filamentproducent lezen.

 

 

Back to top button