Top story

Desktop Metal CEO: waarom niet 10% van de maakdelen 3D printen?

CEO Desktop Metal tijdens investeringsconferentie: sector heeft de wind mee

Waarom zou additive manufacturing geen marktaandeel in de maakindustrie kunnen halen van 5 of 6%, of zelfs 10% van alle maakdelen? Die vraag heeft Ric Fulop, co-founder en CEO van Desktop Metal deze week opgeworpen tijdens de Needham Virtual Growth Conference. Hij is optimistisch over de groeikansen van de sector met name waar het gaat om serieproductie.


Ook op de 24e groeiconferentie van de Amerikaanse investeringsbank Needham is additive manufacturing opnieuw ruimschoots aan bod gekomen. Begrijpelijk, want de sector staat sinds de uitbraak van de coronacrisis bij investeerders op het netvlies.

Lees meer over de presentatie van Jeffrey Graves van 3D Systems

Ric Fulop bij de productie van desktop metaalprinter.

Onshoring en supply chain flexibiliteit

Ric Fulop merkt dat de sector de wind in de zeilen heeft vanwege de onshoring trend en de flexibiliteit die OEM’ers zoeken in hun supply chains. “De reden dat 3D printen zeer disruptief en innovatief is, is dat je je supply chain kunt reengineeren.” Een sector die volgens hem verrast, is de olie- en gasindustrie. Daar wordt meer met additive manufacturing gedaan dan menigeen denkt. Healthcare en consumentenelektronica zijn twee andere sectoren waar de ontwikkelingen op stoom geraken. De segmenten die de kritische AM-killerapplicaties hebben gevonden, zijn volgens Fulop de medische industrie en de dentale sector.

Dentale markt: $30 miljard aan producten die printbaar zijn

Wereldwijd besteedt deze laatste sector $30 miljard aan onderdelen die slechts tijdelijk worden gebruikt. En al die onderdelen zijn 3D printbaar, patiëntspecifiek.  Deze killerapplicaties zijn het vliegwiel dat de AM-industrie nodig heeft, aldus Fulop. Bij Desktop Metal ligt de focus volledig op de markt voor eindgebruikersonderdelen en daarbinnen de serieproductie. ”Met een focus op de kosteneffectieve massaproductie van onderdelen met behulp van 3Dprinten. Dat is wat anders dan mensen vroeger deden met printen, wat voornamelijk gereedschappen en opspanningen.”

Eenvoudige maakdelen

De echte groeimarkt voor additive manufacturing is die voor eenvoudige maakdelen, zegt Ric Fulop. Om in die markt succes te hebben, moeten de AM-systemen nauwkeurige onderdelen maken; met goede oppervlaktekwaliteiten en goede mechanische eigenschappen. En bovenal moeten de volumes zodanig zijn dat het hele proces kostenefficiënt is. Aan de metaalkant zijn dat, aldus Fulop, de binder jetting machines en aan de polymeerkant van de productie de SLA-printers van EnvisionTEC. De Desktop Metal CEO bestempelt zijn eigen onderneming als de enige speler die momenteel oplossingen kan bieden voor seriematige productie met additive manufacturing.

EnvisionOne
EnvisionTec zorgt binnen het Desktop Metal concern voor de productiemachines als het om polymeer gaat.

Focus op in productie brengen van P-50

Intern in de onderneming heeft Desktop Metal afgelopen jaar veel engineering capaciteit vrijgemaakt om de ontwikkeling van het P-50 binder jetting systeem te versnellen. Dit is het Production System. “Het is een ongelooflijk systeem dat dingen doet tegen een kostenstructuur die geen ander product kan doen”, zegt Ric Fulop over dit metaalprintsysteem. Waar het nu op aan komt, is opschalen van de productielijn voor het P-50 systeem. Over de overname van ExOne, begin 2021, zegt hij nu dat vooral het materiaalportfolio van deze fabrikant van binder jetting systemen aantrekkelijk is voor Desktop Metal. Daarnaast is de lijn AM-systemen van ExOne meer gedifferentieerd, met ook kleinere systemen. Inmiddels hebben de twee bedrijven 41 materialen voor de binder jetting systemen gekwalificeerd.

Back to top button