3D printmarkt

Binder 3D officieel Fieldlab Smart Industry

Al 25 bedrijven aangesloten bij 3D print proeftuin Noord-Nederland

Binder 3D | Proeftuin Industrieel 3D Printen heeft officieel de status van Fieldlab gekregen. Professor Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry, heeft het officiële Fieldlab schild uitgereikt aan oprichter en eigenaar van Binder 3D Jan Geerts.


Jan Geerts, eigenaar van Getech, heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen voor Binder 3D. De reden: industrieel 3D printen bleef achter in Noord-Nederland. Binder 3D is niet alleen een netwerkorganisatie waar bedrijven kennis kunnen delen en van waaruit de maakbedrijven in Noord-Nederland ondersteund worden als het om 3D printen gaat. De aanwezigheid van een inmiddels uitgebreid aantal 3D printers, geeft op een bijzondere manier invulling aan het begrip proeftuin.

Egbert-Jan Sol overhandigt het Smart Industry schild aan Jan Geerts (foto Binder 3D)

Lees het artikel over Binder 3D in 3D Print magazine

Noord-Nederland op de 3D printkaart zetten

“Elke machinebouwer zou verstand moeten hebben van 3D printen”, zo zei Jan Geerts onlangs nog in een interview met de NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. Hij zelf is enkele jaren geleden via een artikel van PwC op het spoor van 3D printen gezet. Omdat hij er al snel achter kwam dat de specifieke kennis voor 3D printen vaak ontbreekt, heeft hij het initiatief genomen voor Binder 3D. De doelstelling is om Noord-Nederland op de kaart te zetten als dé 3D-printregio van Nederland.

Noorden is te bescheiden

Te ambitieus? Zeker niet, vindt Jan Geerts. ‘Ik heb jarenlang overal rondgekeken en kwam steeds weer Brainport Regio Eindhoven tegen. Daar zie je tal van initiatieven en samenwerkingsclusters die zich succesvol focussen op 3D printen. Hoewel we momenteel qua kennisontwikkeling nog achterblijven, kunnen we dat hier ook. We zijn in het noorden in mijn optiek veel te bescheiden, terwijl er heel veel potentie is. Alleen al het nuchtere denken kan ons heel ver brengen.”

25 partijen sluiten zich al aan

De erkenning als Fieldlab is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de proeftuin. Dat is nu het vijfde fieldlab in Noord-Nederland. Bedrijven uit de regio weten inmiddels de weg naar Westerbork te vinden om samen met het team van Binder 3D de mogelijkheden van 3D printen te verkennen. De teller van aangesloten bedrijven staat op 25; het doel is binnen drie jaar 60 partijen te laten aansluiten. Zo heeft Binder 3D enkele weken geleden de eerste 3D Print Kompas voucher uitgereikt, in dit geval aan Marlan. Het bedrijf uit Leek produceert kunststoffen solid surrfaces die watervast verlijmd worden met andere producten. Het gebruikt de voucher om onderzoek te laten doen naar de haalbaarheid om productiemallen te 3D printen. Tot nog toe produceert Marlan eerst een ‘vadermal’ uit MDF, dat wordt geschuurd en afgelakt. Hiervan wordt uiteindelijk de definitieve productiemal gemaakt. Samen met Binder 3D gaat Marlan onderzoeken of 3D printen dit proces kan versnellen en vereenvoudigen.

Back to top button