Technology

Desktop Metal lanceert robot zandprinter voor gieterijen

Aangepaste printtechnologie van ExOne in S-Max Flex

Op de grootste Noord-Amerikaanse gieterijbeurs CastExpo toont Desktop Metal volgende week de nieuwe ExOne S-Max Flex voor het 3D zandprinten van gietvormen en kernen. Deze robot zandprinter is nu uitgerust met de Single Pass Jetting (SPJ) technologie die de fabrikant al in de binder jetting printers gebruikt. Hierdoor kan de S-Max Flex 115 liter per uur printen.


De Amerikaanse gietindustrie zit weer in de lift, nadat de activiteiten jarenlang in een neergaande spiraal hebben gezeten. Een recent onderzoek door de American Foundry Society wijst uit dat 90% van de gieterijen positief is over de toekomst. Ze zijn optimistisch over hoe de markt zich ontwikkelt en anticiperen hierop met investeringsplannen voor de komende 12 maanden. Desktop Metal rekent er op mee te kunnen liften op deze investeringsgolf in de gietindustrie. De vraag naar gietstukken is namelijk groot, maar gieterijen kunnen slechts moeizaam aan personeel komen.

Ric Fulop: 3D printen moet praktisch zijn in termen van snelheid, kosten en beschikbaarheid

Gieterijen concurrerend houden

Desktop Metal heeft er na de overname van ExOne eind vorig jaar geen gras over laten groeien. De S-Max Flex is teruggegaan naar de tekentafel om de snelle technologie van Desktop Metal te integreren. Ric Fulop, co-founder en CEO, zegt: “Om onze visie van Additive Manufacturing 2.0 te bereiken, moeten we 3D-printing praktisch uitvoerbaar maken in termen van snelheid, kosten en beschikbaarheid van materialen voor een breed scala aan toepassingen.” Precies dat beoogt de fabrikant met de nieuwe zandprinter. De printtechnologie is geïntegreerd in een kop die op een robot met telescooparm is geplaatst. Desktop Metal heeft dit gedaan vanuit de gedachte dat elke gieterij toegang moet kunnen hebben tot premium zandprinttechnologie. “Zodat meer bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van AM 2.0, zoals gedistribueerde, lokale productie, en op lange termijn concurrerend kunnen blijven.”

Enkele van de eerste klanten van Desktop Metal voor de S-Max Flex,

Niet alleen zandprinten, ook beton

In de basisversie heeft deze een printvolume van 1900 bij 1000 bij 1000 mm. Aanvullende build boxes zijn mogelijk tot 4700 bij 1000 bij 1000 mm. Er is ook een grotere versie die tot 1000 bij 2500 bij 2400 mm gaat. De zandvormen die de robot print, zijn goed voor gietstukken met een maatnauwkeurigheid van 0,5 mm. Desktop Metal ziet ook toepassingen buiten de gietindustrie, bijvoorbeeld voor het 3D printen van tooling voor de composiet verwerkende industrie, thermoforming mallen en zelfs het 3D printen met hout. Het Amerikaanse concern zegt dat gewerkt wordt aan nog andere technieken, waaronder het 3D betonprinten.

Buhlmann, verdeler voor Desktop Metal, is een van de exposanten op 3D Production Days, waar dit jaar RapidPro samen met drie andere evenementen deel van uit maakt.

Back to top button