Technology

De Huizenprinters print schaalstructuurdelen zonder bewapening of bekisting

Nederlands consortium maakt grote stappen met 3D betonprinten

De ontwikkelingen in 3D beton printen gaan snel. Niet alleen in het buitenland, ook in Nederland. Amper 4 jaar na de eerste stappen op dit vlak te hebben gezet, heeft het Nederlandse consortium de Huizenprinters betonnen schaalstructuur delen voor een paviljoen 3D geprint. Het project werd gerealiseerd zonder bewapening of bekisting.


De twee misschien wel belangrijkste voordelen van 3D beton printen liggen op het vlak van duurzaamheid. De elementen voor een paviljoen zijn geprint zonder bekisting. Ze worden geprint zonder ondersteuning. Ze zijn geassembleerd met behulp van slechts tijdelijke, standaard steigers. De tijdelijke draagstructuur wordt verwijderd en kan worden hergebruikt voor het volgende project

Nederlands consortium ontwikkelt in hoog tempo complete oplossing voor 3D beton printen

Voor de structuurdelen heeft Jelle Feringa (architect) een parametrisch ontwerp gemaakt. Het constructieve ontwerp en engineering zijn gedaan door Summum Engineering.

Geen bewapening nodig

Omdat de structuur volledig onder compressie staat, de grootste kracht van beton, was er geen wapening nodig. Dit betekent dat de structuur is gemaakt van slechts één enkel materiaal. Dit feit maakt het op zijn beurt gemakkelijker om te recyclen. De volgende stap in duurzaamheid die het consortium gaat zetten is dan ook het 3D-printen met gerecyclede betongranulaten.

Schoolvoorbeeld van wat samenwerking oplevert

Het consortium dat de structuurdelen heeft gerealiseerd, bestaat uit bouwbedrijf Heilijgers, betonleverancier Van der Kamp en innovatiespecialist Blueways, De WAR broedplaats voor innovatie en Vertico, de betonprint spin-off. “Innovatie is een noodzakelijk onderdeel om actueel en relevant te blijven. We wisten dat het noodzakelijk was dat we partijen met totaal uiteenlopende achtergronden bij elkaar brachten. Dit consortium is een schoolvoorbeeld van wat er kan gebeuren als verschillende mensen, met gedeelde visie en doorzettingsvermogen, samenwerken. ” zegt Herman Broekhuizen, commercieel directeur, Heilijgers.

Verschillende verbeteringen

In 2018 hebben de bedrijven in het consortium de eerste stappen gezet met 3D printen. Toen lukte het om voor het eerst 30 cm betonmix te printen. Sindsdien zijn er de nodige verbeteringen aangebracht in zowel de 3D betonprinter, de betonmix als ook de software voor het aansturen van de robot. Zo wordt tegenwoordig een versnellingsmiddel aan de printkop toegevoegd, waardoor het betonmengsel in enkele minuten tijd uithardt.  Door een aanpassing van het mixontwerp beperkt men het risico op krimpscheuren door de lange, dunne prints. Met de ribstructuur voorkomt de Huizenbouwers dat de dubbel gekromde oppervlakken inzakken. Zo 3D print de Huizenbouwers complexe structuren.

Vertico, een van de leden van het consortium de Huizenprinters, heeft inmiddels systemen geleverd en geïnstalleerd in Europa en de VS. Volker Ruitinga, oprichter van Vertico, zegt: “De belofte van 3D-printen in elke branche is maatwerk met volledige vormvrijheid. We staan aan het begin van het realiseren van dit potentieel voor beton en deze potentie drijft ons om onze technologie voortdurend te verbeteren. “

Back to top button