3D printmarktTechnology

Stratasys vergroot technologieaanbod in polymeren

Stratasys gaat het aanbod 3D printtechnologieën uitbreiden. Deels zal dit met eigen technologie-ontwikkeling gebeuren, voor een ander deel door samenwerking en overnames. Dat heeft Stratasys CEO Yoav Zeif gezegd in de analistencall over de Q2 resultaten. Samen met XAAR ontwikkelt de marktleider een productiesysteem voor poederbedtechnologie, de high speed SLS printer. Daarnaast gaat Stratasys het aanbod in SLA uitbreiden.


Het verlies in het tweede kwartaal van $29,3 miljoen op een omzet van $117,6 miljoen (27,9% minder dan in 2019) werd door de aandeelhouders minder gewaardeerd. De nieuwe CEO zelf voelt zich echter redelijk comfortabel met de goed gevulde kas ($313 miljoen). “Onze bedrijf is gezond en in staat om de opportuniteiten in de markt te benutten.”

Stratasys heeft hoge verwachtingen van poederbed 3D printer die met XAAR wordt ontwikkeld

En die kansen liggen vooralsnog met name in polymeertechnologie, meent de CEO, die in februari van dit jaar in zijn nieuwe functie is gestart. Samen met een intern team heeft hij de strategie tegen het licht gehouden. “De markt als geheel groeit en de verwachting is dat deze verder groeit, gedomineerd door polymeren. Dat horen we keer op keer van onze klanten”, aldus Zeif in het gesprek met de financieel analisten.

Stratasys heeft dit jaar op het vlak van 3D printen in kleur meerdere innovaties gelanceerd waaronder de J55,

Geen enkele AM-technologie domineert

Yoav Zeif en zijn team zien de meeste groeikansen in de snel groeiende productie-applicaties. Hij zegt dat Stratasys bereid is de juiste technologieën aan te kopen om het bestaand portfolio te completeren. Volgens hem bestaat er geen enkele AM technologie, materiaal of applicatie die dominant is. De markt is gefragmenteerd. Evenmin er één marktleider die aan de top staat in alle segmenten. “De onderneming met het meest omvattend aanbod van oplossingen, zal marktleiderschap afdwingen.”

High speed laser sinter voor productietoepassingen

Stratasys kan die positie in de polymeertechnologie bereiken. Om in sneller groeiende markten marktaandeel te winnen, gaat 3D Systems investeren, zowel in organische als inorganische groei. Yoav Zeif noemde explicitiet poederbed en VAT photopolymerisatie als technieken waarin Stratasys de positie gaat versterken. In de poederbedtechnologie verwijst hij naar de joint venture met XAAR. Gezamenlijk ontwikkelen ze een high speed laser sinter machine voor productiedoeleinden. De technologie is volgens hem klaar; een concrete introductiedatum wilde Zeif niet noemen.

De LPM metaalprinttechnologie moet nog verder uit rijpen.

Metaalprinter moet nog verder uitrijpen

Op de vraag hoe het 3D metaalprinten, dat Stratasys in 2018 op Formnext als preview presenteerde, in de strategie past, zegt Yoav Zeif dat de LPM metaalprinttechnologie nog moet uitrijpen. Hij verwacht niet dat dit op korte termijn groei gaat realiseren voor Stratasys, Makerbot daarentegen krijg wel degelijk een plek in de strategie. Met Makerbot heeft Stratasys een oplossing voor de engineers die ze in de designfase gebruiken. En dan kan het met de andere technieken de juiste oplossing bieden voor elke levensfase van een product.

In de Benelux kun je voor Stratasys 3D printoplossingen terecht bij Seido-Systems

Quotes: Seeking Alpha

Back to top button