Technology

Stratasys verlaagt met J826 drempel naar full color printen

Stratasys heeft op 3DExperience World de nieuwe J826 full color printer gepresenteerd. Belangrijkste verschil met de J850: het printplatform is fors kleiner. Daar staat tegenover dat de prijs gehalveerd is, met behoud van de functies van het grotere systeem.

Stratasys wil full color printen voor een bredere groep design engineers bereikbaar maken, zo zei Ryan Schultz, Vice President Vertical Marketing bij Stratasys het bij de presentatie. Uiteindelijk draait het vandaag de dag om time to market: als design engineers hun eigen full color modellen printen, versnelt dat het ontwikkelproces en zullen ze meer iteraties maken, is de verwachting. Volgens Schulz is met de nieuwe 3D printer een aantal verschillende mock-up’s voor een paar airpods inclusief de behuizing in amper een halve dag klaar.

SolidWorks en GrabCAD

De J826 mag dan de tool zijn om snel prototypes in kleur en met texturen te maken, de GrabCAD software waarmee de totale workflow geoptimaliseerd wordt, is volgens Victor Gerdes eigenlijk de echte aanjager van de versnelling van het ontwikkelproces. SolidWorks gebruikers kunnen direct vanuit hun CAD omgeving het model doorsturen naar GrabCAD, dat native formats inleest. Hier selecteer je de Pantone kleuren. Victor Gerdes: “Het huidige probleem is dat engineers een aantal stappen met software van derden moeten doorlopen om een kleurenmodel te printen. Bij het coverteren naar een STL format gaat immers veel informatie verloren.” GrabCAD lost dit probleem op door de native SolidWorks file in te lezen, zodat alle informatie behouden blijft.

Efficiënter materiaalgebruik

Tegelijk met de introductie van de J826, brengt Stratasys ook een ander cartridge systeem op de markt voor de hele J lijn full color printers. In de nieuwe modellen staan de cartridges onder een hoek van 6 graden en gebruikt men de zwaartekracht om het vloeibare materiaal uit de cartridge te laten lopen. Hierdoor halveert men de hoeveelheid materiaal die achterblijft in de cartridge omdat het pompsysteem het er niet uitkrijgt. “Dat is een pijnpunt voor klanten omdat het materiaal niet goedkoop is”, aldus Gerdes. Gemiddeld gaat het om 20 procent dat niet gebruikt kan worden. Stratasys brengt dat nu terug tot ongeveer 10 procent.

In de Benelux kun je voor Stratasys 3D printers terecht bij Seido Systems

Back to top button