ApplicationsTechnology

Erpro Group investeert in Stratasys J850 full color printer

De Parijse Erpro Group heeft als een van de eerste Europese servicebureaus geïnvesteerd in de nieuwe Stratasys J850 3D printer. Het servicebureau werkt voor parfummerken als Chanel en voor de Franse automobielfabrikanten PSA Groupe en Renault. De kleurechtheid en de lichtdoorlatendheid waarmee de J850 print, openen nieuwe mogelijkheden voor prototyping, zegt Cyrille Vue, CEO van Erpro Group.


Stratasys heeft in het najaar de J850 op de markt gebracht, gebaseerd op de PolyJet printtechnologie. Hiermee kunnen Pantonekleuren 3D geprint worden. De J850 kan tot 7 verschillende materialen tegelijk printen. In combinatie met de GrabCAD software biedt Stratasys een complete workflow voor de productontwerpers. “Met de J850 zoeken we nieuwe grenzen in onze designexpertise op, met name als het om ultra-realistische prototypes gaat”, zegt Cyrille Vue.

“Met de Stratasys J850 printen we niet van echt glas te onderscheiden lichtunits”

3D printen in plaats van overmolding

Een van de materialen die de Stratasys J850 kan printen, is het VeroUltraClear. Erpro Group gebruikt dit onder andere voor het 3D printen van modellen van kop- en achterlichten units voor auto’s. Voor deze activiteit heeft de onlangs een aparte afdeling gecreëerd, die rechtstreeks voor autofabrikanten en andere OEM’ers werkt. “Met materialen zoals VeroUltraClear kunnen we een levensechte simulatie van glas maken. Zo printen we prototypes die letterlijk niet te onderscheiden zijn van het uiteindelijke functionele onderdeel”, verduidelijk Cyrille Vue. Tot nog toe moest het Parijse servicebureau voor dit soort prototypes teruggrijpen op vacuüm gieten en overmolding, een vorm van 2K spuitgieten. Dat levert echter vaak geen perfect resultaat, wat met name te wijten is aan de krimp die bij omspuiten ontstaat.

Cyrilly Vue, 2e van rechts, samen met een aantal Stratasys medewerkers bij de J850, die op Formnext werd gepresenteerd.

Multimaterialen 3D printen vermijdt assemblage

Een tweede voordeel van de J850 vindt Vue het 3D printen met 7 materialen tegelijk. Daarmee wordt kostbare handmatige montage van losse onderdelen vermeden, doordat men de modellen nu in één keer kan printen. “We hoeven dus geen onderdelen meer te assembleren. De Stratasys J850 stelt ons in staat dingen te doen die voorheen onmogelijk waren. En als we het al konden, dan kunnen we het nu sneller doen, gemakkelijker en kosten-effectiever.” Cyrille Vue verwacht dat de J850 een keerpunt gaat zijn voor de onderneming, waar tot nog toe prototyping de core-business is. Het feit dat de Stratasys J850 gevalideerde Pantone kleuren print en meerdere materialen tegelijk print, opent de weg naar het printen van onder andere pre-productie series.

De J850 kan 7 materialen in één print verwerken.

Erpro Group is in 1997 gestart. Met 100 medewerkers haalt het een omzet van €15 miljoen.

In de Benelux wordt Stratasys vertegenwoordigd door Seido Systems.

Back to top button