Applications

Artec 3D scantechnologie brengt Delfts blauw opnieuw tot leven

De Delftse ontwerpster Maaike Roozenburg brengt samen met de TU Delft oud Delfts blauw opnieuw tot leven. Hiervoor combineert ze 3D scantechnologie van Artec met 3D printtechnologie én Nederlands én Chinees vakmanschap.


Wat misschien niet iedereen weet: Delfts blauw is eigenlijk een kopie van Chinees porselein.  In de 17e eeuw waren de rollen omgekeerd. Europese vorstenhuizen – en anderen – waren zo enthousiast over het Chinees porselein dat de Chinezen porseleinen producten speciaal voor de Europese markt gingen maken. In Nederland liftten kunstenaars die in die tijd met keramiek werkten, mee door imitaties te maken. Dat ontwikkelde zich uiteindelijk tot een eigen ‘brand’ Delfts blauw.

Paleis Het Loo

Veel van deze kunstwerken zijn in de loop van de jaren verloren gegaan. Ook enkele Delftsblauwe vazen voor Paleis het Loo. Precies deze vazen hebben Maaike Roozenburg en de Design faculteit van de TU Delft opnieuw tot leven gebracht door originelen die bewaard zijn gebleven in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland te scannen. Na een eerste poging om de vazen met CT scanners te scannen, is het team overgestapt op de 3D scantechnologie van Artec omdat deze scanners betere resultaten opleveren én op locatie gebruikt kunnen worden.

Scannen in hoge resolutie

De Artec Eva is gebruikt voor de middelgrote onderdelen. Deze precisie scanner is geschikt voor het scannen van reflecterende voorwerpen. Om een stabieler scanproces te waarborgen en de vazen zo min mogelijk op te hoeven pakken, heeft het team een roterend platform bedacht. De kleinere ornamenten zijn gescand met de Artec Space Spider. Deze scanner is nauwkeuriger en scant in een zeer hoge resolutie, wat in dit geval voor de fijne details en de kleuren een voordeel is gebleken.

Rol van 3D printen

Het team heeft de data van de Artec Space Spider verwerkt in Matlab. Uiteindelijk zijn alle scandata samengevoegd en verder bewerkt in de eigen software van Artec Studio. Als laatste stap worden de data geëxporteerd naar een STL file. De ornamenten zijn 3D geprint om de vorm te hebben voor de gietmal; de vorm van de vazen zelf heeft het team CNC gefreesd uit schuim. Nadat uiteindelijk de glazuurlaag is aangebracht en de totale vaas is afgebakken zijn met ze met de hand in typisch Delftsblauw beschilderd. Deze 45 replica’s sieren weer de tuinen van Paleis het Loo.

Deze scherven liggen aan de basis van de replica’s van de eeuwenoude vazen,

Terug op de keukentafel

Maaike Roozenburg is nog een stap verder gegaan om het oud Delftsblauw tot leven te brengen. “Ik wil de vazen en kommen terug op de keukentafel”, zegt ze. Daartoe heeft ze scherven van oude vazen die bij archeologische vondsten zijn gevonden gescand en op basis hiervan replica’s gemaakt. Deze afgebakken vazen worden door Chinese vakmensen in Jingdezhen met de hand beschilderd. “Verbazingwekkend is dat je met deze technologie een object kunt renderen in digitale data en het naar de andere kant van de wereld brengt.” Daar  gebruiken de lokale vakmensen de Artec scans voor het ontwerp en de texturen; foto’s van de scherven hebben ze gebruikt om de details te vinden. Zodra ze de nieuwe objecten met de hand helemaal klaar hebben, worden ze gescand, gemodelleerd en dan geprint, om het proces dan weer met moderne technologie verder te sturen.

De Artec 3D scanners die in dit project zijn gebruikt, werden geleverd door 4C. In maart demonstreert 4C de 3D scantechnologie op RapidPro.

Fotografie: Artec / Loretta Marie Parera

Back to top button