Technology

Spee3d belooft supersonisch 3D metaalprinten

De Australische startup Spee3d belooft metaal te printen met snelheden die de maakindustrie van andere productietechnieken gewend is. Daartoe zet men een soort claddingproces in, in combinatie met een 6-assige robot in een afgesloten machine. Daarnaast beloven de oprichters dat bestaande CAD modellen geschikt zijn. De eerste 3D metaalprinter is verkocht aan de Charles Darwin universiteit in Australië. Op Formnext vindt de officiële lancering plaats.

 

Speciale supersonische nozzle versnelt metaalpoeder

De oprichters van Spee3d hebben twee jaar geleden de Bosch Venture Award gewonnen. De kern van hun concept bestaat uit een supersonische nozzle. De metaalpoeders (in eerste instantie koper en aluminium) worden door de versnelling van de lucht met zeer hoge snelheid ( tot 1000 m/s) op de bouwplaat afgevuurd. Door de hoge kinetische energie botsen ze op de plekken waar je materiaal nodig hebt, op elkaar, vervormen en hechten aan elkaar. De bouwplaat zit op een 6-assige industrierobot, de nozzle staat op een vaste plek. De basis voor de printtechnologie is koudspuiten van metaal.


Bekijk de promofilm die de productie van een golfclub toont.

 

Van honderden uren naar minuten

Spee3d beweert dat de 3D metaalprinter aanzienlijk sneller is dan de bestaande machines. Een werkstuk dat op een lasersmeltmachine 100 tot 200 uur kost, 3D print Spee3d in 20 minuten. Ook de kosten zijn aanzienlijk lager. Speciaal design is niet noodzakelijk. En er wordt geen warmte in het op te bouwen product ingebracht, noch is er een inert gas nodig. Daar staat als nadeel tegenover dat de structuur die geprint wordt grover is. Fijnmazig structuren zijn lastig te realiseren. Voor de toepassingen waar Spee3d aan denkt is dat echter geen enkel bezwaar. Vaak wil je deze toch nabewerken met CNC freestechnologie. De oprichters van het Australische bedrijf richten zich in eerste instantie op de gietindustrie om daar het gieten (een indirect proces) te vervangen door het 3D printproces.

De Australische start-up heeft recent ondersteuning gekregen van de overheid. De SP3D zoals de eerste machine heeft, zal officieel gelanceerd worden half november op Formnext in Frankfurt (hal 3 C90).

FOTO: de machine die de Australische start-up officieel komende maand lanceert (foto Spee3D)

 

Back to top button