Manufacturers

ExOne Exerial: serieproductie in 3D printen

ExOne lanceert op de komende GIFA in Düsseldorf een nieuwe 3D printer voor de metaalindustrie. De Exerial wordt de grootste die het Amerikaans-Duitse concern tot nog toe gebouwd heeft en is helemaal ontwikkeld voor serieproductie. Bijzonder is dat in de machine meerdere stations voor meerdere bewerkingen worden geïntegreerd.

 

Lancering 4 keer snellere 3D printer op GIFA

Klanten van ExOne vragen technologie die voldoet aan de eisen vanuit de productie; ze willen 3D printers die grotere volumes aankunnen en vergaand geautomatiseerd kunnen werken. Om daar aan te voldoen, is de Exerial ontwikkeld, waarbij de machinebouwer wel vasthoudt aan de binder jetting technologie, aldus S. Kent Rockwell, voorzitter en CEO van Exone. “Vanuit kostenoogpunt is dit de meest efficiënte technologie, kostengunstiger dan andere printtechnieken.”

 

Dubbele printkamers
De Exerial krijgt twee nieuwe werkruimten, elk ongeveer 1,5 keer zo groot als die in de huidige S-Max, de grootste machine die ExOne tot nog toe bouwt en die onder andere door 3Dealise gebruikt wordt. In totaliteit biedt de machine een bouwvolume van 3168 liter en is naar verwachting een factor 4 sneller dan de huidige S-Max. Dat komt onder andere door de integratie van meerdere stations in de 3D printer, zodat continu geproduceerd en bewerkt kan worden. Om het hoge productievolume aan te kunnen, is er een nieuwe recoater ontwikkeld en worden meerdere printkoppen in de machine ingebouwd, die vanuit één besturing worden aangestuurd. ExOne zegt vijf patenten voor deze machine te hebben aangemeld.

ExOne exerial
De nieuwe ExOne Exerial verhoogt de productiviteit met een factor 4, vergeleken met de huidige S-Max 3D printer.

Vier printers al besteld
De machinebouwer zegt al vier orders voor de nieuwe machine binnen te hebben. De beta-versie en de eerste drie seriemodellen worden nog voor de herfst uitgeleverd. Later dit jaar of begin 2016 moet de productie op gang komen en komt de Exerial voor de hele markt beschikbaar. De 3D printer wordt voor het eerste getoond op de gieterijbeurs GIFA, van 16 – 20 juni in Düsseldorf. De technologie die ExOne in de printer gebruikt, is een indirecte: hiermee worden gietkernen gemaakt die gebruikt kunnen worden voor het gieten van metalen onderdelen.

 

Back to top button