3D printmarktTechnology

HP hint op 3D metaalprinter in 2018

HP kondigt in het fiscale jaar 2018 een eigen 3D metaalprinttechnologie aan. Dat heeft Stephen Nigro, president 3D Printing bij HP, gezegd op een analistendag voor de financiële markten. CEO Dion Weisler heeft op deze bijeenkomst nog eens bevestigd dat HP marktleider in de 3D printindustrie wil worden.

 

HP verwacht 3D printen voor massaproductie in 2020

HP is eigenlijk pas vanaf dit jaar echt zichtbaar aanwezig in de 3D printmarkt. Vorig jaar op Formnext werd voor het eerst de Multijet Fusion printtechnologie aan het grote publiek getoond, pas afgelopen mei zijn de eerste systemen uitgeleverd. Afgezien van de 3D printers die bij de ontwikkelpartners staan. In het eerste fiscale jaar 2017 (dat 31 oktober eindigt) heeft HP meerdere klanten bereid gevonden te investeren in meerdere 3D printers. Volgens Nigro staat de 3D printer inmiddels bij tal van marktleiders in verticale segmenten. In zijn presentatie toonde hij onder andere de logo’s van Jaguar, BMW, Landrover, KTM en ook industriële toeleveranciers zoals Jabil en Protolabs. Opvallend: ook Het Chinese Shining 3D heeft een systeem van HP gekocht.

 

 

Meer dan 50 innovatiepartners

Ook het open innovatieplatform voor de materialen heeft volgens Stephen Nigro dit jaar momentum gewonnen. Ondertussen heeft HP meer dan 50 materiaalproducenten bereid gevonden mee te ontwikkelen. Samen met de nieuwe materialen wil HP de kosten voor de materialen voor 3D printen reduceren om uiteindelijk de kostprijs per onderdeel te verlagen. Nigro zei in de meeting met de analisten dat HP komend jaar het omslagpunt wil verdubbelen van 55.000 stuks naar 110.000 stuks. Anders gezegd: HP wil dat de 3D printtechnologie tot series van ruim 100.000 stuks goedkoper is dan bestaande technieken. In een eerdere presentatie heeft Stephen Nigro nadrukkelijk spuitgietdelen als toepassing genoemd die men wil vervangen door 3D geprinte onderdelen. Tegen 2020 denkt HP met de 3D printtechnologie in massaproductie aanwezig te zijn. Tegen die tijd komt de 2e generatie op de markt, die nieuwe designmogelijkheden biedt.

 

 

Eigen metaalprinttechnologie

De metaalprinttechnologie is eveneens nieuw. Stephen Nigro kondigde aan dat HP met een nieuwe, eigen technologie op de markt komt voor het printen van metalen onderdelen. Net als bij de MultiJet Fusion technologie zet HP bij het 3D metaalprinten in op volumeproductie tegen lage kosten met een hoge kwaliteit. De kostenkant van 3D metaalprinten krijgt veel aandacht in de ontwikkeling. De introductie zal in het fiscale jaar 2018 plaatsvinden. Dat begint op 1 november van dit jaar al. Is Formnext 2017 het platform voor de lancering? Of bewandelt het bedrijf dezelfde weg als met de kunststofprinter: aankondiging in de zomer en lancering op Formnext 2018?

In het 3D Print magazine van november kun je een reportage lezen over hoe 3D ID in Zedelgem de 3D printtechnologie van HP toepast (foto boven).

 

Back to top button