3D printmarktManufacturersTechnology

Stephen Nigro: HP klaar 3D print business op te schalen

Henkel treedt toe tot het Open Material Platform van HP. Dat maakt HP vandaag bekend op het 3D printevent Rapid 2017 in Pittsburg. In 2021 wil de 3D printerfabrikant een flink deel van de markt voor kunststof printen in handen hebben, zegt Stephen Nigro, president van de 3D printdivisie van HP. Driekwart, is zijn ambitie. Vlak voor het weekend lichtte hij in een gesprek met een aantal journalisten toe wat nodig is om deze doelen te realiseren.

 

Henkel treedt toe tot open innovatie platform van HP

HP is klaar om de 3D print business op te schalen. Dat was de kernboodschap van Stephen Nigro, in het gesprek met de vakpers, vooruitlopend op de Amerikaanse beurs Rapid 2017. Verspreid over Noord Amerika en Europa zijn er inmiddels 30 resellers (waaronder Landré en FormID) geselecteerd; HP heeft thans een aantal reference& experience centers voor de 3D printtechnologie. Vijf daarvan in Europa waaronder Nederland (Landré). En een aantal leidende 3D print servicebureaus heeft de HP Multi Jet Fusion technologie beschikbaar voor opdrachten van derden. “Wij gaan nu de business opschalen”, aldus Nigro.

 

Stephen Nigro: klaar om de business op te schalen.

HP wil in 2021 kunststof 3D printmarkt domineren

Zo’n 80 procent van de resellers voor de 3D printers zijn helemaal nieuw voor HP. Ze komen uit een andere sector dan de traditionele printindustrie waarin HP al decennia lang opereert. Dit is een bewuste keuze, aldus Stephen Nigro. “Reselles zijn geselecteerd op hun capaciteiten om operational en engineering managers te bereiken. Ze moeten oplossingen kunnen verkopen.” Dit zijn resellers met ervaring in de maakindustrie. HP wil namelijk hard gaan groeien in de komende jaren. De fabrikant verwacht dat de hele 3D printindustrie tot 2021 met zo’n 30% per jaar zal groeien. Dit betekent tegen 2021 een marktvolume van 18 miljard dollar, waarvan kunststoffen met 10,4 miljard het grootste segment is. “En daarvan denken wij driekwart te kunnen pakken”, aldus Stephen Nigro. Deels denkt hij CNC frees- en draaidelen te kunnen vervangen door 3D printen; de echte groeimarkt zit in het 3D printen van onderdelen die nu nog met spuitgiettechnologie worden gemaakt. “We concurreren vooral met spuitgieten.”

 

Kosten 3D printen moeten omlaag

Stephen Nigro verbindt aan die verwachte groei wel de voorwaarde dat de totale kosten voor 3D printen en met name de materiaalkosten drastisch omlaag gaan. “Als de kosten van 3D printen omlaag gaan, gaan we naar een punt toe waarop het ook zin heeft om honderdduizenden, miljoenen producten te 3D printen.” Omdat de materialen zo’n cruciale rol spelen, heeft HP gekozen voor een open innovatieprogramma. Partners als BASF, Evonik, Arkema en Lehman & Vos werken hier al sinds vorig jaar aan mee. Dit zijn typische kunststofproducenten voor onder andere de spuitgietindustrie. Henkel voegt zich vandaag bij dit gezelschap. Samen met de HP experts werken deze bedrijven in het Open Materials & Applications Lab aan nieuwe materialen. De topman vindt Henkel een extra interessante partij omdat het Duits concern groot is in industriële lijmen om onderdelen te verbinden. “Een van hun key business is feitelijk assemblage.” Henkel gaat nu mee technologie ontwikkelen om delen te designen en 3D printen zodat de assemblagestap achterwege blijft.

 

 

Onlangs heeft HP het ontwikkellab voor materialen in gebruik genomen.

 

Ontwikkeling agent blijft HP zaak

De HP topman wil met deze aanpak de relatief gesloten bolwerken van de huidige 3D printindustrie openbreken. Stephen Nigro: “Het zijn tot nog toe relatief gesloten systemen. Wanneer je disruptief wilt zijn, moet je het anders doen. HP is groot, maar we kunnen dat niet alleen doen. Daarom laten we de rest van de industrie toe. Met onze partners kunnen we de innovatie versnellen.” Overigens is het businessmodel van HP zo dat de partners wel poeders kunnen ontwikkelen, produceren en vermarkten; de agent (die de energie absorbeert waarmee de poeders aan elkaar smelten) blijft vooralsnog een exclusieve aangelegenheid van HP zelf. Stephen Nigro gaf wel aan dat HP op termijn ook de ontwikkeling van deze agents wil openstellen voor derden.

 

Vooral 3D printservicebureaus kopen

Sinds het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2016/17 is HP gestart met de levering van de Multi Jet Fusion 3D printers. De eerste klanten zijn vooral te vinden bij de 3D print servicebureaus. In de Benelux gebruiken onder andere Materialise en Shapeways de 3D printers en stellen de capaciteit inmiddels open voor derden. Later deze maand nemen eveneens de eerste twee kleinere 3D print servicebureaus in de Benelux hun HP printers in gebruik. Dit zijn 3ID en ZiggZagg/3DEE, twee Vlaamse spelers. De interesse bij OEM’ers is eveneens groot, zegt Stephen Nigro desgevraagd. “Er bestaat veel interesse voor de transformatie van de 3D printtechnologie naar de productie. Maar dat vergt kwalificatie en dat kost dus meer tijd.” Een van de OEM’ers die de HP printtechnologie onderzoekt is BMW. De autofabrikant gaf eerder al aan in de toekomst 3D printen mogelijk als technologie voor serieproductie te zien.

 

3D printen cruciaal onderdeel Industrie 4.0

Stephen Nigro ziet 3D printen als een sleutelelement in Industrie 4.0, een trend die hij samenvat als digitalisering van de maakindustrie. Deze transformatie zal leiden tot nieuwe supply chains, waarin productie dichterbij de afnemersmarkten zal gaan gebeuren. De Multi Jet Fusion printtechnologie is in zijn ogen de technologie die zich het best leent voor opschalen naar hogere productiviteit. De sheet in zijn presentatie waarin de groei van de 3D printindustrie wordt afgezet tegen de globale markt voor maakdelen, illustreert misschien nog wel het meest de kansen die er liggen. En waar de 3D printindustrie momenteel staat. Als de 3D printmarkt tegen 2021 18 miljard dollar groot is, betekent dit dat 3D printen zo’n 0,0015% van de 12 triljoen dollar grote manufacturingmarkt in handen heeft.

 

Back to top button