3D printmarktApplications

RS Print gaat Phits steunzolen in de VS printen

Het Belgische RS Print gaat in de VS schoenzolen van het merk Phits 3D printen. De vraag vanuit de Amerikaanse markt is zo groot, dat de opbouw van productiecapaciteit in de VS gerechtvaardigd is. Tot nog toe worden de schoenzolen voor de Amerikaanse markt in België geprint en afgewerkt. Dat gaat Phits custom foot orthotices voortaan in Detroit doen.

 

RS Print groeit sterk. Enkele honderden Phits steunzolen worden wekelijks geprint en verscheept. Daarom verplaatst het Vlaamse bedrijf de productie voor de Amerikaanse markt naar Detroit. Dennis Vandenbussche, CEO: “Door een deel van onze productie naar de VS te verplaatsen, kunnen we onze Amerikaanse klanten bedienen zoals we vinden dat ze bediend moeten worden. Lokaal produceren in de VS is een logische stap.” RS Print verwacht dat de productie tegen het eind van het jaar nog een keer verdubbeld zal zijn. Ondertussen trekt ook de markt in Azië sterk aan, met name in Zuid Korea waar het bedrijf een lokale partner heeft.

Phits steunzool
De steunzolen van RS Print.

 

Productie gepersonaliseerde steunzolen verdubbelt elk kwartaal

Phits
Een digitaal beeld van een dynamische voetscan, het vertrekpunt voor de 3D geprinte Phits steunzool.

 

Het 3D printen gaat in Detroit gebeuren in de lokale vestiging van Materialise. In België worden de steunzolen ook door Materialise geprint. Door de samenwerking met Materialise kan de stap naar lokale productie in de VS relatief eenvoudig worden gezet. Dat is anders met het overtuigen van de zorgexperts in Amerika. Blake Norquist, directeur Noord Amerika sales en business development bij RS Print is zelf een erkend orthesemaker: “Momenteel gebruiken podologen en orthesemakers een zelfscan app op hun smartphone. Ik geloof dat ze daarom in de VS sceptisch zijn over het 3D printen van steunzolen. We hebben telkens moeten benadrukken dat ons systeem gebaseerd is op kennis. Wij bieden technische gereedschappen, training en productiefaciliteiten aan, maar de experts blijven zelf de analyse en het design controleren. Die inspanningen beginnen vruchten af te werken. Zorgspecialisten in de VS omarmen onze op wetenschappelijke kennis gebaseerde technologie.” En dat leidt tot de sterke groei van het aantal steunzolen dat wekelijks voor de Amerikaanse markt geprint wordt. Voor Materialise is het 3D printen niet nieuw, wel het afwerken van de geprinte steunzolen. RS Print heeft zowel de Materialise-medewerkers in Detroit hierin getraind.

Compleet proces

RS Print heeft voor de Phits steunzolen, de merknaam waaronder ze wereldwijd verkocht worden, een compleet proces ontwikkeld. Dat begint met een dynamische footscan met door RS Scan ontwikkelde scantechnologie. De podoloog maakt deze dynamische voetscan en laadt de scanfile op naar de cloud, waar het speciale algortime het design maakt. De expert kan dat in overleg met de klant nog aanpassen en dan pas wordt de steunzool 3D geprint. Deze zolen worden afgewerkt met een schokdempende laag. Dat gebeurt manueel. RS Print is een joint venture van RS Scan met Materialise.

 

Back to top button