3D printservicebioprinting

Materialise groeit in 3D visualisatie en printen voor medische toepassingen

Materialise investeert in uitbreiding van het Amerikaanse 3D printbedrijf in verband met de groeiende vraag naar 3D visualisatie en print producten voor medische toepassingen. Daarnaast maakt het Belgische bedrijf bekend een samenwerking aan te gaan met het Amerikaanse bedrijf Tissue Regeneration Systems om tracheale spalken voor klinische proeven te gaan printen.

 

Klinische trials met geprinte tracheale spalken; uitbreiding capaciteit in de VS

Door de samenwerking met TRS komt een groter aantal kinderen in aanmerking voor behandeling van trachebronchomalacia, een zeldzame aandoening aan de luchtwegen. De luchtpijp is door de zwakke wanden vernauwd of kan zelfs inklappen.

 

Van links naar rechts Dr. Francesco Migneco, Lead Biomedical Engineer, TRS; Jim Adox, Chairman of the Board, TRS; and Materialise CEO Fried Vancraen
Van links naar rechts Dr. Francesco Migneco, Lead Biomedical Engineer, TRS; Jim Adox, Chairman of the Board, TRS; and Materialise CEO Fried Vancraen

Klinische trials

TRS werkt al langere tijd aan de productie van spalken voor de behandeling hiervan. In 2013 heeft het bedrijf FDA-goedkeuring gekregen voor commerciële toepassing van het speciale materiaal waar de spalken van gemaakt worden. Materialise heeft ook een sanenwerkingsovereenkomst gesloten met de universiteit van Michigan waar de bioabsorbere materialen zijn ontwikkeld. Door de samenwerking met de twee Amerikaanse partners kan Materialise meer spalken gaan printen. Dankzij de grotere productiecapaciteit kan de spalk in een grotere klinische test worden opgenomen, zodat bij meer kinderen deze levensreddende behandeling kan worden verricht. Ongeveer 1 op de 2200 baby’s wordt met deze aandoening geboren.

 

Uitbreiding productiecapaciteit

Deze ontwikkeling illustreert de groeiende vraag vanuit de medische wereld naar zowel het virtueel plannen van ingrepen alsook naar 3D geprinte componenten. Daarom kondigt het Belgische bedrijf tevens aan de capaciteit in de Amerikaanse vestiging juist voor medische toepassingen te gaan uitbreiden. Dit onderstreept de sterke positie van Materialise Mimics Innovation Suite, een softwarepakket dat speciaal voor 3D printtoepassingen in de medische industrie is ontwikkeld. De medici kunnen met deze software hun operaties virtueel plannen. Door de koppeling van de software met de 3D printfabrieken van Materialise kunnen hulpmiddelen en andere devices daarna direct geprint worden. De software kan gekoppeld worden aan alle bestaande 3D printtechnieken.

FOTO: een voorbeeld van een 3D geprint model van een hart voor medische toepassingen.

 

Back to top button