Technology

Koreaanse software maakt 3D printen gemakkelijker

Onderzoekers in Zuid Korea zeggen software te hebben ontwikkeld die het 3D printen kinderlijk eenvoudig maken. Door een voorwerp te scannen, het beeld met enkele muisklikken te manipuleren en dan de file naar de 3D printer te sturen, wordt de drempel voor het grote publiek verlaagd.

 

Onderzoekers ETRI willen scanner en software integreren in smartphone

Het onderzoek is uitgevoerd door het Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) in Zuid Korea. Het systeem is onlangs gedemonstreerd tijdens de 3D print event in Seoul. De onderzoekers denken dat ze hiermee een belemmering voor een brede doorbraak van 3D printen kunnen wegnemen. In de grafische interface gebruikt men namelijk symbolen die bekend zijn bij het grote publiek. Door simpelweg een scrollbar op het scherm aan te klikken, kun je de 3D file al wijzigen. Simpele iconen voor stijl, hoogte en breedte zijn in de software beschikbaar voor het bewerken van het gescande beeld.

 

Goedkope hoogwaardige 3D scanner

Het R&D team van ETRI wil de software uiteindelijk namelijk geschikt gaan maken voor gebruik met een smartphone. Die kan dan tevens gebruikt worden voor het scannen van een voorwerp. Op die manier kan iedereen door simpelweg iets te scannen, vanaf zijn smartphone een 3D printer bedienen. Die visie is evenwel nog een eindje verwijderd van de realiteit. Voorlopig gebruiken ze een in het onderzoeksproject ontwikkelde 3D scanner die met een nauwkeurigheid van 0,1 mm werkt en desondanks een kostprijs krijgt van minder dan 1000 euro.

 

Scanner voor voetzolen

Eerder dit jaar heeft een team van het ETRI een scanner ontwikkeld voor het scannen van voetzolen, zodat schoenen aangepast kunnen worden aan de individuele voet door ze 3D te printen. Hierdoor moet het draagcomfort van schoenen aanzienlijk verbeteren.

 

Back to top button