3D printmarkt

AM Expo: 50 showcases van concrete 3D print toepassingen

Met zo’n 70 exposanten, waaronder de marktleiders op het gebied van 3D metaalprinten, maakt AM Expo (AMX) in Luzern een goede start. Wat de Zwitserse 3D printbeurs echter vooral aantrekkelijk maakt, zijn de meer dan 50 showcases die gepresenteerd worden. Concrete toepassingen van additive manufacturing in serieproductie.

Al bij de eerste aankondiging van AM Expo heeft Messe Luzern gezegd de nadruk te willen leggen op de toepassing van additive manufacturing. En dan met name toepassingen in serieproductie. De 70 exposanten op de eerste editie van de beurs in Luzern tonen, aldus de organisatoren, het verschil tussen de hype en realiteit van 3D printen. Het gaat hier om meer dan 50 producten die de exposanten voor hun klanten hebben ontwikkeld. Deze showcases staan online tot in details beschreven. Hieruit blijkt dat 3D printen, ook in metaal, verder is door gedrongen dan menigeen misschien denkt.

 

Een van de showcases is een 3D geprinte bajonetsluiting.
Een van de showcases is een 3D geprinte bajonetsluiting.

Showcase AM Expo: metalen bajonetsluiting, jaarproductie van 1500 stuks

Zo heeft 3D Precision in Zwitserland voor een verpakkingsmachine een onderdeel ontwikkeld waarin dankzij 3D metaalprinten meerdere functies zijn geïntegreerd. De belangrijkste is luchtgeleiding. Het specifieke ontwerp zorgt voor een betere stroming van de lucht. Door koelkanalen te integreren, wordt tevens de temperatuur verlaagd. Een andere exposant die een showcase uit de machinebouw toont, is BSF Bünter. Hierbij gaat het om een metalen bajonetsluiting die aansluit op een spuitgietdeel. Naast gewichtsbesparing en kostenreductie zijn voor de prestaties verbeterd. Zo is er betere stromingseigenschappen en wordt de warmte beter uitgewisseld. BSF Bünter heeft tot nog toe 500 producenten 3D geprint. Zodra het eindproduct definitief op de markt komt, zal de productie tussen de 1000 en 1500 onderdelen per jaar zijn die BSF Bünter gaat 3D printen. Een derde voorbeeld is afkomstig van de School of Engineering in Zürich. De studenten hebben voor Duits spuitgietbedrijf een spuitgietmatrijs geoptimaliseerd. De matrijs is omgebouwd naar een hybride gereedschap met conformal cooling. De matrijsdelen met interne koelkanalen zijn geprint op een basisplaat en daarna met CNC freestechnologie nabewerkt. Dankzij conformal cooling verkort het spuitgietbedrijf de cyclustijd met 60%: van 55 naar 22 seconden. Deze productiviteitwinst compenseert ruimschoots de kosten voor de hybridematrijs. (Hier staan alle showcases)

Congres over 3D printen in de productie

AM Expo toont zo meer dan 50 showcases uit de echte praktijk. Deze zijn afkomstig uit sectoren zoals de industrie, aerospace, machinebouw, juwelenindustrie, consumenten producten, architectuur, elektronica, kunststof industrie, gereedschappensector, medische sector en andere sectoren. De exposanten gaan beide dagen dieper in op de details in het Showcase Forum. Daarnaast is er beide dagen AMX Symposium, een congres waarin sprekers een uiteenlopend aantal onderwerpen omtrent 3D printen behandelt. Op de eerste dag presenteert het Fraunhofer IWU bijvoorbeeld de potenties van 3D printen, vergelijkt een spreker van Trumpf selective laser melting met laser metal deposition technologie en presenteert Voxeljet het 3D zandprinten voor de gietindustrie. Op de tweede dag komen in het congres onder andere designaspecten aan bod, 3D printen in de automobielindustrie, kwalificering van AM processen voor de serieproductie en hoe je van prototypebouw naar serieproductie komt met SLS technologie. Dit laatste onderwerp wordt aangesneden door een spreker van IRPD in Zwitserland. Deze legt de nadruk op het 3D printen van kleine series. IRPD is de joint venture van Inspire (ETH Zürich) en United Grinding Group.

Conformal Cooling is een ander onderwerp dat aan bod komt. (Foto's AM Expo)
Conformal Cooling is een ander onderwerp dat aan bod komt. (Foto’s AM Expo)

Meer informatie

Beide beursdagen beginnen met een AM-Einsteigertreff, verzorgd door Additively. Aan de beurs zelf doen naast EOS, Concept Laser en SLM Solutions grotere en kleinere spelers uit de 3D printindustrie in Zwitserland en Duitsland mee. De eerste beursdag wordt afgesloten met AMX Night, een mix van presentaties, netwerken, de presentatie van de drie beste showcases en de lancering van een AM Netwerk. AM Expo vindt op 20 en 21 september plaats in de Messe Luzern. Toegang tot de beurs kost CHF 25, inclusief toegang tot Showcase Forum en de beginners presentatie. Een overzicht van alle onderdelen inclusief de mogelijkheid om entreekaarten te bestellen, vind je hier.

Back to top button