Materials

Optomec 3D print aluminium met DED-technologie

Reparatie complexe aluminium componenten een van de toepassingen

Optomec heeft een doorbraak bereikt in het 3D printen van aluminiumlegeringen met het LENS Directed Energy Deposition systeem. Volgens het Amerikaanse bedrijf opent dit de weg naar toepassingen in de transport en luchtvaartindustrie en de reparatie van aluminium onderdelen.


Het Amerikaanse Optomec ontwikkelt AM-systemen die zowel als standalone 3D metaalprinter ingezet kunnen worden alsook geïntegreerd worden in CNC-machines. Voor deze laatste toepassing bouwt men kant en klare modules, Tot nog toe verwerkte de AM-systemen van Optomec vooral materialen zoals staal, nikkellegeringen, titanium en sinds eind vorig jaar koper. Aluminiumlegeringen worden aan dat rijtje toegevoegd. Het 3D printen van dit materiaal gebeurt onder beschermgas, met als resultaat een laag zuurstof- en vochtigheidsgehalte.

Optomec aluminium
Links een aluminium blokje, rechts de analyse die aantoont dat er zeer weinig porositeit is.

5-assig aluminium printen

Volgens David Otazu, LENS applicatie engineer, wordt het aluminium geprint met een hoge depositie per tijdseenheid. Het materiaal heeft een dichtheid van 99,9% en een goede oppervlakteafwerking. Materiaalonderzoek toont aan dat de gas porositeit ongeveer 0,1% bedraagt. Omdat Optomec het DED-systeem ook als 5-assige variant aanbiedt, kunnen nu complexe aluminium onderdelen zonder supportstructuur ge-3D-print worden. Naast de gangbare aluminium legeringen, kan men ook de nieuwe legeringen verwerken die speciaal voor additive manufacturing werden ontwikkeld. Deze hebben betere mechanische eigenschappen.

Met het LENS DED systeem kan nu ook aluminiumpoeder worden geprint, ook op een aluminiumsubstraat. Reparatie van onderdelen is een van de toepassingen die Optomec voor het nieuwe materiaal ziet.
Back to top button