Technology

Ricoh en Siemens industrialiseren Binder Jetting voor 3D printen van aluminium

Ricoh ziet aluminium 3D printen als onderdeel net-zero strategie

Aluminium is een van de meest gebruikte materialen in de maakindustrie. 3D printen hiervan is de heilige graal voor de AM industrie. Ricoh en Siemens willen op het vlak van 3D printen met aluminium een doorbraak forceren. Ze gaan samen het Binder Jetting proces van de Japanse printerfabrikant industrialiseren voor massaproductie.


Ricoh heeft als eerste stap Siemens Additive Network geïmplementeerd om het proces volledig te digitaliseren. De Japanse printerfabrikant heeft een gepatenteerde Binder Jetting technologie voor aluminium en gaat de hele workflow, van werkvoorbereiding, planning tot en met het aansturen van de productie optimaliseren met Siemens Additive Network. Hierdoor moet het een industriële schaal kunnen bereiken. Ricoh gebruikt daarnaast Bronwfield Connectivity van Siemens om van elke stap data te vergaren en op te slaan.


Japanners verwachten doorbraak door speciaal aluminium poeder en bindmiddel

De productieplanning gebeurt in Siemens Additive Network (foto Siemens Digital Industries Software)


Oxidehuid aluminium poeders breken

De Binder Jetting technologie van Ricoh voor aluminium onderdelen is gebaseerd op de inkjet printtechnologie van de onderneming. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal geformuleerd bindmiddel evenals een eigen aluminium poeder. Een van de moeilijkheden bij 3D printen van aluminium is dat de sterke oxidehuid het sinteren bemoeilijkt. Bij het poeder van Ricoh wordt in de sinterfase deze oxidehuid eerst afgebroken waarna het kristallisatieproces zich kan voltrekken om onderdelen te krijgen met een hoge dichtheid.


Onderdeel net-zero strategie

Voor de Japanners maakt 3D printen deel uit van de strategie om naar een net-zero samenleving te gaan. Ricoh wil emissies van broeikasgassen in de hele waardeketen naar nul brengen. De Ricoh 3D printers moeten klanten helpen hieraan bij te dragen. Aluminium is van zichzelf al een materiaal dat vanwege het lage gewicht en de thermische eigenschappen past in een duurzame samenleving, 3D printen voegt hier de materiaalbesparing en de complexe vormen aan toe.  “We stellen onze klanten in staat om innovatieve aluminium componenten te produceren die nog nooit eerder via een proces zijn geproduceerd”, zegt  Tokutaro Fukushima, General Manager Additive Manufacturing Business Center bij Ricoh. De inbreng van de oplossingen en kennis van Siemens moet bijdrage aan betrouwbare productieprocessen voor massaproductie. Ricoh focust met de Binder Jetting technologie onder meer op de productie van onderdelen voor de transportsector, denk aan warmtewisselaars.

De samenwerking tussen de beide bedrijven wordt op Formnext 2023 verder toegelicht. Ricoh is eveneens met een eigen stand aanwezig.

Ricoh 3D printen

Foto: een heatsink geprint met het BJT proces van Ricoh (foto Ricoh)

Back to top button