3D printmarktManufacturers

CEO SLM Solutions: belang AM in wereldwijde productie neemt toe

De toenemende focus op het verminderen van risico’s in wereldwijde supply chains speelt additive manufacturing in de kaart. Dat zegt Meddah Hadjar, CEO van SLM Solutions bij de presentatie van de Q1 cijfers. Qua omzet heeft de Duitse fabrikant het beste kwartaal ooit beleefd.


Hoewel de resultaten die SLM Solutions in het eerste kwartaal heeft geboekt een gemengd beeld geven, is de onderliggende boodschap positief. Met € 17,8 miljoen heeft de Duitse fabrikant van 3D metaalprinters de omzet meer dan verdubbeld vergeleken met een jaar geleden. Dat is met name te danken aan de goede verkoopresultaten in de tweede helft van 2019, waardoor 2020 is gestart met een veel betere order backlog dan een jaar eerder. Qua omzet is Q1 het beste ooit voor SLM Solutions.

Verkopen stagneren door Covid-19

De verkopen zijn echter gestagneerd. De Covid-19 pandemie heeft nadrukkelijk een negatieve invloed op de orderintake, laat het concern in een persbericht weten. Dat komt vooral door de contactrestricties in veel bedrijven in de laatste weken van het kwartaal. Er werden 7 nieuwe machines verkocht in de eerste drie maanden, net zoveel als een jaar eerder. de waarde ligt echter lager: € 2,9 miljoen (vergeleken met € 3,5 miljoen in Q1 2019). Dit heeft behalve met de Coronacrisis ook te maken met de algemene afname van de wereldeconomie. Aan het eind van het kwartaal stonden er bij SLM Solutions 29 machines in bestelling.

SLM Solutions verkocht net zoveel machines als in Q1 2019, maar wel goedkopere systemen.

Belang van additive manufacturing groeit door crisis

Meddah Hadjar, CEO van SLM Solutions, is positief over de recente ontwikkelingen: “Onze resultaten van het eerste kwartaal bevestigen dat we de juiste stappen zetten naar een succesvolle toekomst voor SLM zodra het economische klimaat zich normaliseert. Ondanks de algemene onzekerheid over de implicaties van de COVID19 -situatie, zien we aanwijzingen dat de toegenomen aandacht voor risicoverminderende wereldwijde toeleveringsketens het belang van de additive manufacturing technologie in de wereldwijde productie verhoogt”. Voor een prognose over hoe heel 2020 zich zal ontwikkelen, is het echter te vroeg. Onder aan de streep heeft SLM Solutions in het eerste kwartaal het EBITDA verlies kunnen terugbrengen van € 8,1 miljoen vorig jaar naar € 3 miljoen dit jaar.

Nieuwe CFO

SLM Solutions meldt verder dat het per 1 juni een nieuwe CFO krijgt: Dirk Ackermann. Hij is afkomstig van General Electric waar hij Senior Finance Manager is in de Corporate Audit Staff.

Back to top button