Technology

AFPMA eerste Europese koper van Desktop Metal Shop System

Het Franse training- en consultancy centrum AFPMA uit de buurt van Genève heeft de Europese primeur voor het nieuwe Desktop Metal Shop System. Het centrum gaat de nieuwe binder jetting metaalprinter inzetten in het kader van een industrie 4.0 transformatieproject.


Amper twee maanden geleden heeft Desktop Metal het DM Shop System officieel gelanceerd. Het is een 3D metaalprinter gebaseerd op de binder jetting technologie zoals die in het grotere systeem ook wordt toegepast. Alleen is de DM Shop System specifiek afgestemd op het 3D printen van kleine en middelgrote series metalen onderdelen.

3D metaalprinten is een integraal onderdeel van ons transformatieplan 4.0

Jean-Marc Caire, AFPMA
Links de binder jetting metaalprinter, rechts de oven voor het sinteren.

Focus op FDM en binder jetting

AFPMA in het Franse Ain ondersteunt de industrie in deze regio in de transformatie naar Industrie 4.0. Het training- en consultancy centrum richt zich daarbij zowel op technologie, alsook op het ontwikkelen van noodzakelijke vaardigheden van jongeren, medewerkers van maakbedrijven als het verkennen van nieuwe productietechnieken. “Metaal printen is een integraal onderdeel van ons transformatieplan 4.0”, zegt Jean-Marc Caire van AFPMA. “We moeten bedrijven ondersteunen bij hun aanpak van nieuwe technologie.” Wat betreft 3D printen legt het centrum de nadruk op zowel FDM technologie als binder jetting. Met name kijkt men ook naar de nieuwe designregels voor de verschillende AM technieken.

Ook Studio System gekocht

Naast het heel nieuwe Desktop Metal Shop System investeert AFPMA ook in een Studio System van het Amerikaanse bedrijf. Dit is de desktop 3D metaalprinter, die ook in de Benelux al in gebruik is. Door de samenwerking met de Franse leverancier CADVision en Desktop Metal hoopt men een platform voor de regionale industrie te kunnen ontwikkelen. Het Studio Syustem wordt daarbij vooral ingezet voor het trainen van studenten en industriemedewerkers. Vooral het feit dat dit systeem gebruikersvriendelijker is omdat er geen poeder wordt gebruikt, maakt het Studio System geschikt voor educatie.

Typische producten voor de Desktop Metal Shop System.

Tot 70 kilo staal per dag

Het Desktop Metal Shop System is een kleinere versie van de binder jetting printer, waarmee de fabrikant zich op de typische kleinere toeleveranciers in de metaalindustrie richt. De single pass printerunit kan maximaal 70 kilo staal op een dag printen. Dat is een factor 10 sneller dan de laser poederbed machines. Desktop Metal denkt daarmee een alternatief te bieden voor de productie van typische CNC freesdelen. “Additive manufacturing is al jaren een aantrekkelijke technologie voor jobshops”, zo zei DM CTO Jonathan Myerberg tijdens Formnext. “De aantallen zijn in deze bedrijven echter te gering. De Shop System kun je daarop aanpassen.” Het printvolume is namelijk aan te passen, zodat het systeem met de AM activiteiten van het bedrijf mee groeit.

In de Benelux kun je met vragen over Desktop Metal terecht bij Layertec en Trideus

Back to top button