3D printmarktManufacturers

OMD3D neemt alle activiteiten van Blackbelt 3D over

OMD3D heeft alle activiteiten van Blackbelt 3D overgenomen. Het Belgische bedrijf gaat de unieke 3D printer, waarbij de extruder onder een hoek staat om lange onderdelen te kunnen printen, verder ontwikkelen. Zo onderzoekt het de mogelijkheid om klantspecifieke uitvoeringen te gaan bouwen. De wereldwijde vraag hiernaar is namelijk groot.


OMB3D, het 3D printbedrijf uit Aalst, werkt al sinds 2016 nauw samen met het Nederlandse Colorfabb, waar de Blackbelt ontwikkeld is. Colorfabb levert het filament aan het Vlaamse 3D printbedrijf, inmiddels zo’n 1.000 kilo thermoplasten per jaar. Een deel hiervan verwerkt OMD3D op de Blackbelt die het inzet voor opdrachten van klanten wereldwijd. Ook was OMD3D reseller van de Nederlandse 3D printer in België en Frankrijk.

Strategische keuze

“Nu deed zich de opportuniteit voor om de activiteiten over te nemen. Omdat we al reseller waren en we 30 jaar ervaring hebben op het vlak van engineering en custom machine design, hebben we samen met Blackbelt 3D deze strategische keuze gemaakt”, zegt Iris Vercruysse van OMD3D. Het Vlaamse bedrijf heeft de productie, marketing, sales en support activiteiten van Blackbelt 3D overgenomen van Colorfabb. Ook neemt het de verdere ontwikkeling op zich. De medewerkers die in Belfeld aan de Blackbelt 3D printer werkten, zijn bij Colorfabb gebleven. Dat behoudt verder alle activiteiten rond de Podo printer.

Eerst productie vanuit België

Eind maart hoopt OMD3D de eerste batch Blackbelt 3D printers die in Aalst is geproduceerd, te kunnen uitleveren. Dit zijn de beide varianten met zowel de Bowden drive als Variodrive. Met de huidige supply chain problemen is dat al een prestatie op zichzelf. “Omdat we al 30 jaar in engineering en manufacturing zitten, hebben we eigen bronnen voor onderdelen. Daarmee hebben we veel kunnen opvangen”, legt Peter De Corte uit. Tegen het einde van het 4e kwartaal van dit jaar hoopt hij de nieuwe modellen te kunnen presenteren. Het nieuwe team bruist van de ideeën om de bijzondere 3D printer, die quasi oneindig lange producten kan printen, verder te ontwikkelen.

Doorontwikkeling Blackbelt 3D

Een van de ideeën die momenteel getoetst worden op haalbaarheid, is het bouwen van klantspecifieke versies. OMD3D heeft ervaring met het bouwen en aanpassen van 3D printers naar klantspecifieke eisen. Wereldwijd is er vraag naar aangepaste versies van de Blackbelt 3D printer, onder andere voor andere materialen. Iris Vercruysse: “De Blackbelt is momenteel niet geschikt voor high end engineering. Met een serieuze update willen we dat veranderen.” Met een aantal aanpassingen zou de printer geschikt kunnen worden voor zowel hoogwaardige materialen als PEEK alsook voor flexibele materialen zoals TPU, om beter aan te sluiten op de behoefte van de profielenindustrie. Daarnaast bekijkt het OMD3D team momenteel een eventuele nieuwe versie van de Blackbelt Cura slicer.

Voor de productie en verdere ontwikkeling gaat OMD3D het team in Aalst komende tijd verder uitbreiden.

Back to top button