Technology

3D printen statische mixers dankzij Support Free technologie Velo3D

Amerikaanse fabrikant gaat Europese markt intensiever bewerken

De olie- en gasindustrie en de petrochemische industrie omarmen stap voor stap additive manufacturing. Dat het zo lang heeft geduurd ondanks dat een onderdeel als een statische mixer zich bij uitstek leent voor AM, komt volgens Velo3D door de beperkingen van de technologie tot nog toe; de noodzaak van supportstructuren. Wat als die wegvallen?


De technologie van de Amerikaanse nieuwkomer als het om metaalprinten gaat, verkleint namelijk de noodzaak om supportstructuren te printen. De Sapphire 3D metaalprinters kunnen veel complexe vormen zoals die in een mixer printen zonder dat een support meegeprint moet worden.

Velo3D heeft al 18 bestellingen voor nieuwe Sapphire XC en voert activiteiten in Europa op

Nieuwe generatie mixers

Deze Support Free Structor technologie opent voor toepassingen als de mixers nieuwe mogelijkheden. Als er geen support nodig is, scheelt dit zowel kosten en tijd in het printproces alsmede haalt een groot struikelblok weg, het verwijderen van interne support. Daardoor is Velo3D in staat om een nieuwe generatie statische mixers te produceren zonder lange doorlooptijden van de verschillende onderdelen die dan samengevoegd moeten worden. Bovendien werken ze efficiënter door de unieke geometrie van het binnenwerk van de mixer. Samen met klanten wordt al aan de eerste nieuwe generatie mixers gewerkt, onder andere voor olie- en gas en petrochemie.

Superlegering voor Sapphire AM-systemen

Velo3D heeft onlangs de superlegering Amperprint 0233 Haynes 282 gevalideerd voor gebruik met de Sapphire metaalprinters. Dit materiaal, geproduceerd door Höganäs onder licentie van Haynes International, leent zich voor het produceren van structurele applicaties die onder hoge thermische belasting worden ingezet. Denk hierbij aan onder andere de energiesector, gas turbines maar ook ruimtevaart en warmtewisselaars.

Sterkere focus op Europa

De Amerikaanse fabrikant van AM-systemen heeft eind verleden jaar het eerste Sapphire XC systeem uitgeleverd. Dit is de nieuwe generatie AM-systemen, met een groter bouwvolume, dat een vier keer hogere productiviteit kent. Inmiddels, zo heeft Velo3D CEO Benny Buller deze week bekend gemaak, heeft de fabrikant al 18 orders voor deze machine ontvangen. Daarmee ligt men op schema qua verwachte orderintake. Dit jaar gaat Velo3D de Europese markt intensiever bewerken, nadat het vorig jaar de eerste systemen in Europa verkocht heeft aan onder andere Schoeller Beckmann in Oostenrijk, een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie. In  Zuid-Duitsland wordt een Europees hoofdkantoor ingericht, waar in de toekomst ook assemblage gaat gebeuren. “Wij breiden onze Europese activiteiten uit via onze recent opgerichte verkoop- en technische dienst in de EU, naast de opening van ons nieuw technologiecentrum in Duitsland”, zegt Benny Buller.

Velo3D organiseert 22 maart een webinar. Hieraan doet de Europese klant Schoeller Bleckmann Oilfield Technology mee. De Oostenrijkse subcontractor is de eerste in Europa die de Support Free Structor aanbiedt, niet alleen voor klanten in de olie- en gasindustrie maar ook in lucht- en ruimtevaart en energie. Andere sprekers zijn Jon Porter, European Business Development Directorbij Velo3D; Xavier Fruh, Sales Director in Frankrijk. Vanuit Schoeller-Bleckmann Oilfielt Technology spreken zowel het hoofd engineering (Matthias Jud) als Business Development Manager Daniel Wutzlhofer. Het webinar begin 22 maart om 14.00 uur. Aanmelden kan hier.  

Back to top button