Manufacturers

BCN3D zet met Omega I60 stap naar industriële FFF markt

Volledig nieuw ontwikkelde 3D printer met geavanceerde features

Met de Omega I60 introduceert BCN3D een FFF 3D printer voor industriële toepassingen. De 3D printer heeft een bouwvolume van 60 liter, een verwarmde printkamer (tot 70 graden), een opslagruimte voor filament waarvan temperatuur- en vochtigheid geregeld worden en een direct-drive high speed extruder. Deze haalt snelheden tot 300 mm/s.


De BCN3D Omega I60 heeft een gemoderniseerde versie van BCN3D’s kenmerkende IDEX technologie, die de productiviteit verdubbelt door beide koppen tegelijkertijd te gebruiken. De Spaanse 3D printerfabrikant heeft een lanceringsprogramma opgetuigd waarin de eerste klanten nauw samenwerken met een applicatie engineer van de fabrikant. Deze ondersteunt de klanten onder meer in het zoeken naar de beste manier om de Omega I60 in hun organisatie in te zetten.

Door temperatuur bouwkamer onder 100 graden C te houden, verbreedt BCN3D de toegankelijkheid van de FFF printer

Na 10.000 verkochte FFF printers nieuwe stap

BCN3D heeft de nieuwe 3D printer voorgesteld tijdens een lanceringsevent in Barcelona. Dat gebeurt op het moment dat de fabrikant 11 jaar bestaat en meer dan 10.000 3D printers van de eerste lijn, de Epsilon en Sigma serie, heeft verkocht. Met de Omega 160 zet BCN3D de stap naar industriële toepassingen, zoals jigs en fixtures en op maat gemaakte gereedschappen voor de industrie. De nieuwe 3D printer is vanaf de basis opnieuw ontwikkeld. Zo is de IDEX-technologie, printen met twee koppen die onafhankelijk van elkaar bewegen, verder verfijnd. De motor voor de aandrijving in de X-richting kan stationair blijven tijdens het printproces.

Minder torsie, meer nauwkeurigheid

Ook het aandrijfsysteem van de nieuwe printer is verbeterd vergeleken met de bestaande modellijnen. De beide poelies staan in een meer optimale positie, wat resulteert in minder torsie van de X-as tijdens het printen. Deze torsiekrachten kunnen tot geometrische fouten in de X-richting leiden, wat BCN3D nu voorkomt. Autokalibratie in alle drie de richtingen is standaard. De Omega I60 is verder voorzien van versnellingsmeters en 32-bits elektronica samen met een aangepaste versie van Marlin 2.1. Deze combinatie vergroot de mogelijkheden van de BCN3D Omega I60, waardoor deze efficiënt onderdelen kan produceren met een snelheid tot 300 mm/s en versnellingen van 10 m/s² kan bereiken.

Bewuste keuze om temperatuur op 70 graden te houden

Het printvolume van 60 liter betekent in de praktijk een maximaal bouwvolume van 450 bij 350 bij 450 mm. In combinatie met de verwarmde bouwkamer opent dat de mogelijkheid om grote, technische onderdelen te printen, bijvoorbeeld van ASA, ABS  en vezelversterkte kunststoffen.  Tijdens de lancering heeft de fabrikant gezegd dat een bouwkamer met een temperatuur onder de 100 graden C betekent dat de machine voor een bredere doelgroep bereikbaar is dan een bouwkamer met een tempratuur van 100 graden C. Die hoge temperatuur maakt de printer erg duur.

Temperatuur- en vochtigheid materiaal geregeld

Een toevoeging om constante kwaliteit te waarborgen, is het Material Operations System (MOS). Deze geïntegreerde materiaalmodule regelt zowel de vochtigheid als de temperatuur van de ruimte waarin de materiaalspoelen zitten. MOS biedt twee belangrijke voordelen: de mogelijkheid om aangetast materiaal te herstellen en de mogelijkheid om je filament voor te verwarmen voordat je begint met printen. Dit is vooral belangrijk voor technische materialen met hogere warmte vormvastheid temperaturen. Bovendien maakt het materiaalbesturingssysteem het automatisch laden en ontladen van filament mogelijk: als het filament tijdens een buildjob op is, wordt automatisch gewisseld. De Omega I60 MOS van BCN3D kan tot 75ºC bereiken en biedt een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 10%.

Volledig open machine

Qua materiaal laat de Spaanse fabrikant de keus aan de klant: ofwel kiest men voor de Omega materialen (waaronder Impact ASA, Omega Resistant Nylon en Omega Tooling CF (en support) of men neemt het Open Filament Network.BCN3D werkt met materiaalproducenten samen voor het ontwikkelen van de juiste instellingen per materiaal. Dan zijn ook ESD en vlamvertragende materialen beschikbaar. De derde optie is dat gebruikers hun eigen instellingen ontwikkelen. Standaard is de Omega 160 namelijk een open printer met geen beperkingen qua filament.

Het prijskaartje aan de nieuwe BCN3D Omega 160 is €19.995 (ex BTW). Levering start in september, maar klanten kunnen zich aanmelden voor het speciale lanceringsprogramma.

Back to top button