Technology

Majeure upgrade voor BCN3D Epsilon FFF printers

Nieuwe elektronica en autokalibratie functie

BCN3D heeft de Epsilon serie op meerdere punten verbeterd. Met name is de elektronica van deze 3D printer aangepakt, met een nieuw moederbord, nieuwe aandrijvingen en een nieuw ventilatiesysteem. Doordat de printer zelf kalibrerend is, wordt de insteltijd van de printer met 85% verminderd.


De Epsilon FFF printer is het model van BCN3D dat het meest in de industrie maar ook de medische sector wordt ingezet. Het SJD kinderziekenhuis in Barcelona gebruikt de 3D printer bij zo’n 200 operaties per jaar. Bijna drie jaar na de lancering vond de Spaanse fabrikant het tijd worden voor een serieuze update aan de kant van de hardware.

Andere manier van ventileren voorkomt turbulentie in bouwkamer

Dedicated elektronicacomponenten voor BCN3D

Een van de verbeteringen betreft het ventilatiesysteem. Bij de oude modellen, zo schrijft BCN3D, kon de manier waarop de bouwkamer geventileerd werd nogal eens tot turbulentie leiden. Om dit te voorkomen wordt de warmte lucht nu aan de bouwkamer (tot maximaal 60 graden C verwarmbaar) onttrokken en wordt de druk verlaagd, zodat koelere lucht van buiten kan instromen. BCN3D past ook een vernieuw type motoren toe. Deze produceren minder warmte, zodat er geen heatsinks nodig zijn. Tot slot gebruikt BCN3D een nieuw type moederbord in de printer. Hierop zitten meer onderdelen die speciaal voor de printerfabrikant zijn ontwikkeld en geproduceerd, in plaats van standaard elektronicacomponenten. Hierdoor heeft men alle elektronica op één bord kunnen concentreren.

Autokalibratie met 2 onafhankelijke printkoppen

BCN3D voegt met het nieuwe model ook de functie autokalibratie toe aan de Epsilon FFF printers. Hierdoor neemt de insteltijd af van 40 minuten tot 6. Kalibreren is bovendien fool proof gemaakt, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van de eerste prints. Auto-kalibratie was niet eenvoudig omdat de 3D printers voorzien zijn van twee onafhankelijk van elkaar bewegende nozzles (IDEX systeem). Om de 3D printer automatisch te kalibreren,  moet je eerst zeker weten dat de beide nozzles perfect op elkaar zijn uitgelijnd. Hiervoor hebben de engineers een oplossing bedacht waarbij elke printkop met de hot end  een speciale positie op de printplaat aantikt. Op basis hiervan wordt de exacte positie op zowel de X- als Y-as berekend.

Fiber en metaal upgrade

Tot slot biedt BCN3D twee upgrade-pakketten aan: een Fiber en een Metal pack. Het eerste is bedoeld voor 3D printen met filament gevuld met vezels; het tweede voor het 3D printen met metaalgevuld filament, RVS. De eigenschappen van deze laatste werkstukken zijn praktisch vergelijkbaar met die van MIM-onderdelen.

Back to top button