Magazine

Altair: Met AI in simulatie software first time right 3D printen

Low/ no code oplossingen voor Machine Learning algoritmen

First time right 3D printen? Dat komt dichterbij dankzij AI, klinkt het bij Altair. De ontwikkelaar van design- en simulatie software presenteert op Manufacturing Technology Conference de nieuwste ontwikkelingen die in deze richting gaan.


Voor Altair schuilt de reden om deel te nemen aan de technologie conferentie vooral in het eerste argument: de design- en simulatie software en high performance cloud computing ontwikkelen zich razendsnel. Altair wil maakkennis overbrengen naar de design engineers. “Wij hebben de technieken in huis om over de maakbaarheid én de performance van het eindproduct beslissingen te kunnen nemen.” zegt Janko Stellaard, Accountmanager Altair.

Kortere time to market

Manufacturing Technology Conference is bedoeld om de kennisuitwisseling tussen design engineers en de maakbedrijven te vergroten, zodat het hele high tech ecosysteem zich sneller kan ontwikkelen. “Door kennis over de maakbaarheid vooraf, in het designproces in te brengen, verkort je de time to market”, merkt Janko Stellaard van Altair op. Hij geeft als voorbeeld het ontwerp van een spuitgietproduct. Als je niet weet waar een verstevigingsrib moet staan, kan het ontwerpproces zo maar enkele weken vertraging oplopen.

Algoritmen lossen problemen op die tot nog toe moeilijk op te lossen waren

High performance cloud computing

Altair biedt met de simulation driven design software de design engineers de tools om direct de kennis over maakbaarheid te integreren in hun ontwerpproces. En met de high performance computing technologie in de cloud kunnen engineers virtueel hun ontwerpen testen op zowel prestaties als maakbaarheid. “Hierdoor kun je het aantal fysieke testen met prototypes reduceren en in de kosten snijden”, legt Janko Stellaard uit.

AI en additive manufacturing

Voor Altair zal de nadruk liggen op zowel het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) als de rol daarvan in first time right 3D metaalprinten. “AI wordt onmisbaar in productontwikkeling”, zegt Janko Stellaard. Algoritmen lossen problemen op die tot nog toe moeilijk op te lossen waren. Altair heeft vorig jaar RapidMiner overgenomen. Dat ontwikkelt AI en Machine Learning software waarmee je niet langer zelf hoeft te scripten. “We kunnen dus low/no code oplossingen aanbieden voor bedrijven met minder of geen programmeerkennis.” Dat geldt onder andere voor additive manufacturing.

First time right

Met de nieuwe simulatie software, waarin gebruik wordt gemaakt van AI, komt Altair steeds dichter bij first time right 3D printen met metaal. De grote winst waar AI voor zorgt is dat je synthetische data kunt genereren waarmee de AI-algoritmen kunnen werken. Het labelen en clusteren van data gebeurt automatisch, waardoor je nog meer variaties kunt beschrijven. “In plaats van een dag of een week simuleren, zie je nu binnen enkele seconden resultaten.” Expert AI is zo’n nieuw product dat Altair ontwikkeld heeft. Verschillende Europese en Amerikaanse automotive OEM’s hebben Expert AI al ingezet voor zowel gieten als additive manufacturing. Bij additive manufacturing onderzoeken de algoritmen welk design en welke positionering op de bouwplaat de minste supportstructuur nodig heeft. Santhanu Jana, manager van het wereldwijde manufacturing team bij Altair: “Hiermee gaan we naar first time right.”

Back to top button