Materials

Colorfabb LW-PLA: filament met actieve foaming technologie

Colorfabb heeft een nieuw type filament ontwikkeld voor het 3D printen van lichtgewicht componenten: LW-PLA. Het filament maakt gebruik van actieve foaming technologie (schuimen). Bij een temperatuur van 230 graden C zet het materiaal uit en neemt het volume met bijna een factor 3 toe.

 

Het gaat om een PLA materiaal. De bijzondere eigenschap is dat het vanaf 230 graden C uitzet. Colorfabb slaagt erin de uitzetting zodanig te beheersen dat je de toevoer van het filament kunt verlagen en toch geometrisch nauwkeurig print. Op deze manier kun je tot 65% gewicht besparen, wat praktisch ook betekent dat er minder materiaal nodig is. Het uitzetten van het materiaal houdt aan tot een maximale temperatuur van 280 graden C.

 

Sneller printen

Wie creatief is kan deze eigenschap van Colorfabb LW-PLA nog op andere manieren uitbuiten. Je kunt namelijk de laaghoogte aanpassen, grotere laaghoogtes dus, om op deze manier printtijd te besparen. Een andere toepassing is dat in één werkstuk de dichtheid van het materiaal varieert doordat je lokaal snelheid aanpast. Colorfab levert het nieuwe LW-PLA in zowel de kleur zwart als natural.

In spuitgiettechnologie wordt deze foaming technologie al langer gebruikt.

 


Back to top button