postprocessing

FIT integreert HIP-technologie van Quintus in AM-fabriek

FIT Additive Manufacturing Group integreert de nieuwste HIP-machine (High Isostatic Pressing) van de Zweedse fabrikant Quintus Technologies in de AM-fabriek in Duitsland. In september moet de installatie draaien. FIT verwacht dat met de High Pressure Heat Treatment (HPHT) de materiaaldichtheid van de 3D onderdelen op een aanzienlijk hoger niveau komt te liggen.

 

 

Kwaliteitsverbetering door HPHT-proces

 

De Quintus installatie voor High Pressure Heat Treatment wordt geïntegreerd in de AM-productielijn bij FIT.

 

Oplossing voor veel kwaliteitsproblemen

HPHT en HIP worden gebruikt voor de consolidatie en verdichting van metalen, keramische onderdelen. Typische drukken van 1.035 – 2.070 bar (15.000 – 30.000 psi), temperaturen tot 2.000 °C (4.000 °F), evenals koelsnelheden tot 4.500 K/min zorgen voor een maximale theoretische dichtheid, vervormbaarheid en vermoeiingsweerstand van hoogwaardige materialen. “We hebben de eisen van 250 internationale industriële klanten vijf jaar lang geëvalueerd en HIP bleek een antwoord te zijn op vele kwaliteitsproblemen, zegt Carl Fruth, CEO van FIT AG, een van de grootste AM-bedrijven in de wereld in privé bezit. De resultaten die FIT boekt door AM en High Pressure Heat Treatment te combineren, noemt hij zeer bemoedigend. “Ik denk zelfs additieve serieproductie een impuls zal krijgen zodra je HPHT als post-processing technologie integreert.”

 

Beter en sneller 3D metaalprinten

Het Zweedse Quintus heeft speciale machines ontwikkeld waarmee 3D printbedrijven als FIT over eigen HIP-capaciteit kunnen beschikken. De combinatie van isostatische druk en warmte (HPHT) zorgt voor een hogere dichtheid van de geprinte onderdelen. Daarmee verbetert men niet alleen de kwaliteit, maar zo betoogde het Zweedse bedrijf onlangs nog op de 3D Printing postprocessing conference kan men bij metaalprinten een flinke stap maken in de productiviteit. 3D printen met een lagere materiaaldichtheid gaat sneller. Met HPHT als post processing technologie zorgt men voor de kwaliteit van de onderdelen qua materiaaldichtheid.


Lees in het artikel over Quintus (naar aanleiding van de 3D Printing post processing)

Samen de technologie verspreiden

Jan Söderström, CEO van Quintus Technologies, heeft hoge verwachtingen van de samenwerking met FIT. “De algemene optimalisatie van procesparameters en materiaalspecifieke warmtebehandelingsparameters in een in-line, lean-procesproductie zal leiden tot een nieuwe hoogwaardige benchmark en tegelijkertijd de kosten verlagen.” FIT en Quintus Technologies zijn een marketingovereenkomst aangegaan om het gebruik van het HPHT-proces te verspreiden.

Back to top button